site.btaУти Бъчваров ще е председател на журито на четвъртия "Празник на О-солената риба" в Созопол

Ути Бъчваров ще е председател на журито на четвъртия "Празник на О-солената риба" в Созопол
Ути Бъчваров ще е председател на журито на четвъртия "Празник на О-солената риба" в Созопол
Снимка: Христо Стефанов/БТА - архив

Четвъртият „Празник на О-солената риба“ ще се проведе на 7 декември на площад „Кулата“ в Созопол. Събитието се организира от Община Созопол и "Ротари клуб Созопол" и ще отбележи откриването на Коледния базар в морския град, съобщават от пресцентъра на градската администрация. 

Участниците в конкурса за най-добра солена риба ще се състезават в пет категории – веяни риби (паламуд и чироз), мариновани риби (паламуд (лакерда), чернокоп,, сафрид, хамсия, барбун, карагьоз, зарган), рибни консерви, тарама хайвер и ресторанти.

Председател на журито ще бъде Ути Бъчваров, а членове ще са още Милен Петров и Христо Михайловски. Журито ще оценява анонимно, а в надпреварата могат да участват производители от всички черноморски градове.

Посетителите ще имат възможност да опитат и закупят рибни продукти и да проследят конкурса. Целта на инициативата е да запази и популяризира традициите в приготвянето на солена риба, като насърчи предаването им на следващите поколения.

БТА припомня, че в миналогодишното издание на празника председател на журито беше известният кулинар и сомелиер шеф Таньо Шишков, а заедно с него участниците оценяха участникът в предаването "Мастършеф" Евтим Стоянов и ресторантьорът Милен Петров. 

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:32 на 20.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация