site.btaМикропластмаси се откриват в почти всяка част от човешкото тяло

Микропластмаси се откриват в почти всяка част от човешкото тяло
Микропластмаси се откриват в почти всяка част от човешкото тяло
Илюстрация: Пиксабей

Микропластмаси се откриват в почти всяка част от човешкото тяло - от белите дробове до бъбреците и дори в кръвта, съобщи АФП. Някои специалисти алармират по повод наличието на частиците с размер под 5 мм, които се намират във въздуха, водата, храната, опаковките, синтетичния текстил, гумите, козметиката и които хората поглъщат, вдишват и с които влизат в кожен контакт. 

Човекът на 2024 г. има пластмаса в почти всички органи на тялото си и вероятно при децата, които ще се родят през 2040 г., положението ще бъде още по-лошо, каза Фабиен Лагард, изследовател от Института за молекули и материали към университета "Ман", на изслушване пред френски депутати. 

През последната година пластмаса беше открита в бели дробове, сърце, черен дроб, бъбреци и дори в плацента и кръв. Връзката между микропластмасите, нанопластмасите (хиляда пъти по-малки) и негативните ефекти върху здравето са посочени в различни проучвания. Сред последните е публикуваното през март т.г. в New England Journal of Medicine изследване, показващо зависимостта между натрупването на тези частици в кръвоносните съдове и повишения риск от инфаркт, инсулт и дори смърт при някои хора с атеросклероза. 

Изследванията върху микропластмасата се увеличават и идентифицират много тревожни последици за здравето. Анализ на 2000 проучвания върху животни показва, че микропластмасата явно влияе върху размножаването и е свързана с повишен риск от рак и увреждане на дихателните пътища, каза професор Трейси Удръф от Калифорнийския университет. Засега не е възможно да се установи причинно-следствена връзка с излагането на хора на "коктейли" от полимери и химически добавки, към които може да има замърсители като бактерии и вируси. 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:26 на 01.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация