site.btaКосмическа капсула на "Спейс Екс" върна на Земята четиричленен екипаж след отлагане

Космическа капсула на "Спейс Екс" върна на Земята четиричленен екипаж след отлагане
Космическа капсула на "Спейс Екс" върна на Земята четиричленен екипаж след отлагане
Снимка: AP via SpaceX

Трима астронавти на НАСА и един руски космонавт се завърнаха на Земята тази сутрин след почти осеммесечен престой на борда на Международната космическа станция (МКС), който беше удължен заради проблемите с капсулата на "Боинг" и урагана "Милтън", предаде Асошиейтед прес.

Корабът на "Спейс Екс" се приземи с парашут рано тази сутрин  в Мексиканския залив край бреговете на Флорида, след като се разкачи от МКС в средата на седмицата. 

Астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат, Джанет Епс и руския космонавт Александър Гребьонкин трябваше да се върнат още преди два месеца. Но прибирането им се забави заради проблеми с новата капсула "Старлайнер" на компанията "Боинг", която се върна празна през септември заради опасения за безопасността. След това се намеси ураганът "Милтън", последван от още две седмици на силен вятър и бурно море, припомня Асошиейтед прес.

Четиримата поеха  към МКС през месец март. Барат, единственият ветеран в мисията, който участва в мисията, признава, че наземните екипи за поддръжка е трябвало "отново да планират, настроят и да преработят всичко заедно с нас... и ни помогнаха да се справим с всички тези удари".

На борда на МКС те ще бъдат заместени от двамата пилоти-изпитатели на "Старлайнер" Буч Уилмор и Суни Уилямс, чиято мисия се проточи от осем дни до осем месеца, както и от двама астронавти, пристигнали на МКС преди четири седмици с кораба на "Спейс Екс". Четирима ще останат там до февруари.

Космическата станция отново е с обичайния си брой астронавти четирима американци и трима руснаци, след като месеци наред имаше повече повече хора, отбелязва Асошиейтед прес.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:17 на 28.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация