site.btaДнес ислямът е в нарастваща криза, каза пред БТА журналистът Мохамед Халаф

Днес ислямът е в нарастваща криза, каза пред БТА журналистът Мохамед Халаф
Днес ислямът е в нарастваща криза, каза пред БТА журналистът Мохамед Халаф
Мохамед Халаф ще представи книгата си „Неподчинение. Ислямът и реформаторите“ тази вечер в „Централни хали". Снимка: Личен архив на Мохамед Халаф

Днес ислямът е в нарастваща криза, която не се ограничава в арабските ислямски страни и се премества от Близкия изток в Далечния изток, в Европа. Това каза пред БТА журналистът Мохамед Халаф по повод новата си книга „Неподчинение. Ислямът и реформаторите“. Премиерата е тази вечер в Централните хали.

Според автора една от основните причини за това преместване е растящият брой бежанци и мигранти. „Те носят недъзите на своята пропити от религиозна догма общества, които в продължение на седем десетилетия бяха унищожавани от собствените си диктаторски режими и са превръщани в експлозиви, заредени с религиозно насилие“, отбеляза той.

Халаф обясни, че е написал книгата си заради новите явления, свързани с агресивния политически ислям. Той е отговорен за стотици кървави терористични атаки, не само в САЩ, Европа и други страни по света, а и в арабските държави, в ислямските държави, посочва журналистът. По думите му книгата засяга още темата за отказа на мюсюлманските общности да се интегрират към европейските ценности, като по този начин се превръщат в огнища на напрежение. Това предвещава все повече религиозни конфликти, културни войни и политическа поляризация, особено след възхода на крайнодесните партии в Европа, смята той.

Как може да бъде спасен ислямският ум – книгата опитва да отговори на този въпрос, посочи авторът.

КАК СЕ ЧЕТЕ ИСТОРИЯТА?

„Неподчинение. Ислямът и реформаторите“ обхваща много различни теми, като всяка от тях е отделена от другите, за да могат читателите да избират за какво искат да четат в конкретния момент, разказа Мохамед Халаф. Сред въпросите, които разглежда в изданието е как арабите и мюсюлманите четат историята си. Тук давам доста аргументи, че моето поколение, поколението преди това, както и децата сега в арабския, ислямския свят, продължават да учат фалшива история, която дава фалшива гордост, посочи журналистът. „Дава не само това, а и омраза към другите религии и народи“, каза той.

Темите в „Неподчинение. Ислямът и реформаторите“ са свързани още с разпространението на исляма, кризата в исляма, как властите използват шериата и какво означава това понятие, помага ли войната на Путин в Украйна на ислямския тероризъм, иранската ислямска революция, агресивния ислям и др. В продължение на 70 години диктаторски режими, фактически разпространиха в обществата си този вид затворен ислям, смята Мохамед Халаф. 

ЖЕНИТЕ В ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ

Някои казват, че ислямът бил най-справедлив към жените - това е лъжа, която продължава да се тиражира в света, разказва авторът на „Неподчинение. Ислямът и реформаторите“. Отбелязва, че това е друга тема, анализирана в книгата. Сред разглежданите въпроси е задължена ли е мюсюлманката да носи хиджаб.

„По моето време, когато учех в Багдадския университет, в специалност „Литература и изкуство“, в моя випуск бяхме 5000 души. Нямаше нито една жена със забрадка. Преди 20 години, след като американците свалиха Саддам Хюсеин, аз се връщам в Ирак. Виждам, че навсякъде вече има забрадки. Дори в моя дом, който съм оставил - светски дом, виждам, че моите сестри са със забрадки. Единственият човек, който не беше със забрадка, това е майка ми, която е най-възрастната жена и още оттогава тя беше светски човек“, разказа Халаф. В книгата си той разглежда още бунта в Иран срещу хиджаба.

По думите му друга тема в контекста за жените е бракът за удоволствие при шиитите. „Това е узаконена проституция от исляма, от политическия шиитски ислям“, обясни той. Разказа, че мъж и жена могат да отидат при имам и да подпишат, че сключват временен брак за два часа, един месец или за друг период от време. В случай, че жената забременее, мъжът е длъжен да признае детето, допълни Мохамед Халаф. „В сунитската доктрина има временни бракове от друг вид. Един мъж ангажира една жена, взема ѝ апартамент или къща. Отговаря за всичко, свързано с нея. И така, когато му хрумва, отива при нея. Той може да направи това с шест жени, с десет жени“, каза журналистът.

ИНТЕГРАЦИЯТА В ЕВРОПА

Друг въпрос, разгледан в книгата, е защо се бунтуват арабите в Европа, защо създават гета и се изолират от обществата. Мохамед Халаф отбеляза, че макар да няма точни данни, броят на емигрантите от арабски, ислямски произход в Европа е около 20 до 25 милиона, и те са условно разделени в три категории. „Има една категория, която представлява, може би, 40 процента – това са интегрирани хора, които на 100 процента приемат европейските ценности“, каза авторът на „Неподчинение. Ислямът и реформаторите“. Според него тези мигранти нямат нагласа и позиция срещу останалите.

Друга категория са колебаещите се мюсюлмани, а третата – непримиримите ислямисти, които не приемат нищо и са агресивни, каза Халаф. „Европа има много свободни принципи и ценности – всички религии, всички етноси имат правото да се самоопределят, да изпълняват своите религиозни обреди и така нататък. И те се възползват от това и започват да превръщат тези свободи в агресивни действия срещу самите тези държави, правителства и общества“, обясни той.

По думите му проблем, който се задълбочава, са шиитските центрове на влияния на Иран в Европа. Създава се проблем между шиити и сунити на Стария континент – те пренасят със себе си тези етническо-религиозни сектантски конфликти, добави Халаф.

РЕФОРМАТОРИТЕ

В книгата си „Неподчинение. Ислямът и реформаторите“ авторът представя десетима интелектуалци, които искат да реформират исляма, както и техните концепции. Според него религията трябва да бъде променена по същия път и чрез етапите, през които е преминало и християнството.

Тази реформа няма да е лесна, но е започнала, отбеляза той. Журналистът обясни, че социалните мрежи вече се използват не само от ислямистите, но и от реформаторите, които говорят с хората и им обясняват своите идеи. „Всъщност, това е процес, който може да продължи още сто години, един век. Защо казвам век? Правя паралел с християнството и Европа, която премина в такъв етап, за да стигне до това, на което ние се радваме – европейските ценности. Църквата няма нищо общо с държавата, има разделение между религията и държавата. Докато ислямът е и религия, и държава“, каза Мохамед Халаф. Допълни, че все още законодателството в голяма част от мюсюлманските арабски държави са основани на шериата. Този шериат е базиран върху два елемента – Корана и преданията на пророка Мохамед, които се наричат хадиси, обясни журналистът. Разказа, че има различни изследвания относно това каква част от тези предания са истина. Ако ме питате мен, аз ще кажа „нито един процент“, защото те са писани 300-400 години след неговата смърт, добави Халаф.

ЦЕНТРОВЕ В БЪЛГАРИЯ

Анализирам шиитските центрове, иранските центрове в Европа и, в частност - в България, каза Мохамед Халаф. По думите му у нас арабските общности не са толкова много, колкото в Германия и Швеция, например. „Ние имаме мюсюлмани. Българските мюсюлмани са от турски произход или са помаци. Това са повече от един милион души“, каза той. По думите му мюсюлманите са част от обществото на страната ни, интегрирани са в системата. Не, че няма опити да се проникне от различни групи, допълни той.

Има групи хора в България, които имат българско гражданство и принадлежат към „Хамас“, „Мюсюлмански братя“ с центровете ѝ във Виена и центъра им в Англия, в Лондон, каза журналистът. Според него проблемът е в това дали те представляват заплаха да обществото, дали могат да бъдат „използвани“. „Защото атентатът в Сарафово беше направен от такива граждани, които имаха други гражданства“, обясни Халаф.

По думите му центрове на различни групи има още в Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и на други места.

„Иран наема престъпни банди на Запад и се съюзява с наркодилъри и престъпни банди, за да преследват еврейски или израелски цели и ирански противници“, отбеляза Мохамед Халаф. Той цитира експерти, според които Европа предоставя „достъпна арена“ за атака на израелските интереси, отчасти поради сравнително отворените граници и нарастването на организираната престъпност в исторически безопасни страни като Швеция, Обединеното кралство, Нидерландия, Германия и балканските страни. „Ръководителят на вътрешната шпионска агенция на Обединеното кралство разкри, че Иран „все по-често използва престъпници от ниско ниво за извършване на палежи и саботажи и сее хаос" в цяла Европа“, отбеляза Халаф.

Журналистът разказа, че Иран и неговите групи като „Хизбула“ и съюзнически палестински организации имат история на организиране на атаки срещу еврейски и израелски цели в чужбина. „Аржентина обвини „Хизбула“ в бомбардировката на еврейски културен център в Буенос Айрес през 1994 г., убивайки 85 души. Прокуратурата в България също обвини ливанската организация в бомбардировка на автобус през 2012 г., убивайки петима израелски туристи и български шофьор, според Wall Street Journal“, допълни той.

Мохамед Халаф е журналист, хоноруван преподавател във философския факултет и във факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Роден е през 1951 година в град Бакуба, Ирак. Висшето си образование завършва във факултета по литература в Багдадския университет. Работи за вестник „Ал Таахи“. През 1978 година емигрира в България чрез командировка до Пловдивския панаир и става български гражданин. Получава допълнителна професионална квалификация в журналистическия факултет на Софийския университет. От 1981 година работи като кореспондент към външното министерство, за много арабски издания, прави репортажи за сателитната телевизия на Абу Даби за събитията в България през 1997 година. Автор е на книгата „Фауда. Колапсът на Близкия изток“.

/ДД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:20 на 16.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация