site.btaС няколко конференции, презентации и дегустации продължава международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

С няколко конференции, презентации и дегустации продължава международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново
С няколко конференции, презентации и дегустации продължава международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново
БТА, Кметът на Велико Търново Даниел Панов (вляво) и председателят на Общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов (вдясно) разгледаха щандовете на международното изложение "Културен туризъм" в областния град. Снимка: кореспондент на БТА във Велико Търново Николай Венков

С няколко конференции, презентации и дегустации продължава международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. Това е 19-oто издание на форума, който снощи официално беше открит от служебния министър на туризма Евтим Милошев и кметa на старата столица Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново посочи, че преди 21 години малцина са повярвали в потенциала, който Велико Търново и България имат с културно-историческото си богатство. „Днес старата столица и страната ни са целогодишна дестинация. Вярвам, че още тази година ще надминем нивата отпреди пандемията“, каза Панов и благодари на всички съмишленици, след което пожела успех на изложението

Даниел Панов връчи и наградата за личност със значим принос в развитието на културния туризъм в страната ни, който тази година получи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Отличието се присъжда от организационния комитет на изложението, а носителят му бе обявен от доц. д-р Соня Алексиева.

Преди официалното откриване на изложението бе представена изложба за побратимения на Велико Търново азербайджански град Шуша. Тя бе анонсирана от извънредният и пълномощен посланик на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов, в присъствието на редица гости, сред които заместник-областният управител Юлия Ликоманова-Мутафчиева, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и кметът на старата столица Даниел Панов.

Днес се проведе кулинарна презентация, водена от специалния гост Стилианос Дигас от Гърция. Тя бе организирана от A Balkan Ltd. и Chefs club of hellenic gastronomy. Президентът на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия Стилианос Дигас със своя екип приготви и представи рецепти от гръцката средиземноморска кухня. Акцентът беше поставен върху избора и използването на традиционни местни продукти, както и върху начина за превръщането на едно блюдо в рекламно лице на дадена туристическа дестинация. В презентацията участваха и млади кулинарни таланти от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново.

Днес и утре в рамките на изложението предстоят три тематични конференции: „Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите", „Туризмът на вълната на кинодестинациите" и „Туризмът - индустрия на гостоприемството".

В Старата столица своя туристически продукт, потенциал и култура показват изложители от общо десет държави: България, Германия, Испания, Турция, Азербайджан, Румъния, Китай, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Акцент в изложението са и представянията на 30 български общини.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:40 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация