site.btaНа 7 септемрви РЕМО "Етър" чества 60-ата си годишнина

На 7 септемрви РЕМО "Етър" чества 60-ата си годишнина
На 7 септемрви РЕМО "Етър" чества 60-ата си годишнина
Снимка: Радослав Първанов/БТА, архив

На 7 септември Регионален етнографски музей на открито "Етър" чества 60-ата си годишнина, а на 7 и 8 септември се провежда Празник на пестила в музея, съобщават от музея. 

По този повод на 7 септември вечерта на голямата сцена в музея започва безплатен концерт на Нина Николина. Посещенията в музея ще бъде безплатно, за да могат посетителите на концерта спокойно да се настанят.

На 7 и 8 септември в музея се провежда осмото издание на Празник на пестила. По време на това събитие посетителите ще се запознаят с приготвянето на пестил по традиционна рецепта, ще могат да се разходят по алеята на вкусовете, където ще се предлагат храни и напитки, свързани с пестила и сливите. В миналото в Габровско са варили по 20 тона сливи, от които са получавали седем тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът имал трайност до 10 години.

През двата дни ще има демонстрации на направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия – занаяти и домашни занятия, свързани с направата на пестил. Предвидени са фолклорни изпълнения и тематични изложби, както и възможност за участие в образователната игра с награди „Сливи с късмет“. 

Само на 7 септември ще се проведе второто издание на Националния фолклорен конкурс „Обредна трапеза“. Организатори са музей „Етър“, Министерство на културата и Община Габрово. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в рамките на „Празник на пестила“. Част е от програмата на „Европейски дни на наследството" – инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа.

БТА припомня, че на 6 септемрви МАИР "Боженци" ще отбележи 60-ата си годишнина с концерт и театрален спектакъл.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:24 на 05.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация