site.btaНавършват се 100 години от убийството на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров

Навършват се 100 години от убийството на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров
Навършват се 100 години от убийството на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров
Паметникът на Тодор Александров, открит в Кюстендил на 1 ноември 1928 г. , снимка: доц. д-р Ангел Джонев

Тодор Александров, наричан "последният цар на планините", е от деятелите на освободителното движение на македонските българи, от следилинденското поколение, който оставя трайна следа в българската национална история, каза за БТА историкът доц. д-р Ангел Джонев от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН). На 31 август 2024 година се навършват 100 години от убийството на Тодор Александров.

Тодор Александров Попорушев е роден на 4 март 1881 година в Щип. Израства в българска възрожденска среда - завършва българско училище и става български учител. В края на XIX век Тодор Александров се включва в освободителното движение на македонските българи, във Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Извървява  различни нива на нейната йерархия – секретар на чета, секретар на Окръжния комитет на ВМОРО в Скопие. За известно време е и учител в Бургас, разказа пред БТА историкът доц. д-р Ангел Джонев.

Джонев посочи, че след убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов през ноември 1907 година, Тодор Александров е привлечен в Задграничното представителство на организацията от Христо Матов. При организирането на Кюстендилския конгрес от 1908 г. постепенно Тодор Александров се налага все повече в тесния ръководен кръг на вътрешната организация. 

След Младотурската революция и нейното фиаско през 1910 г., Тодор Александров започва възстановяването на структурите на ВМОРО в Скопския революционен окръг и е един от стожерите за възстановяването на революционната дейност, която през 1911 година, се материализира чрез включването му в Централния комитет – най-висшата ръководна структура на революционната организация, разказа още доц. д-р Джонев. 

Тодор Александров участва в Балканските и Първата световна война, активен е и в междувоенния период. Налага се като незаобиколим фактор – като човек, който споделя идеята, че Македония трябва да стане част от обединена и целокупна България, за което активно работи. 

"По време на Балканската и Междусъюзническата война за кратко заема административни длъжности, участва в подготовката на революционните акции, които предприема революционната организация, като например Валандовската акция през 1915 г. В този период Александров е сериозна фигура, надрастваща мащабите на революционната организация и оказваща влияние върху политиката и дипломацията на България. През Първата световна война, през януари 1916 година,  е награден в Ниш от кайзер Вилхелм II, с железен кръст и с меч", допълни историкът.

Александров изпълнява ролята на офицер за поръчки, известно време е и в 11-та пехотна Македонска дивизия. Той е постоянно в движение и през цялата Първа световна война, но и след края й, който е пагубен за Македония, която е върната отново на Сърбия и Гърция. Александров изчаква, за да се види накъде отиват събитията на Парижката мирна конференция. Именно по това време той е арестуван по нареждане на управляващите в София, но успява да избяга, разказа доц. д-р Джонев. 

"Тодор Александров се установява за кратко време в Кюстендил в началото 1920 година, след което преминава във Вардарска Македония – Скопски революционен окръг, за който отговаря в Централния комитет. В тази връзка Кюстендил е и главната му изходна позиция. Престоите му в града зачестяват и той често преминава през границата, възстановявайки революционното движение. Така е в първите години след края на войната и управлението на земеделците, когато назряват конфликтите между ВМРО и БЗНС, довели до редица жертви и от двете страни", посочи още историкът.

Той разказва, че Тодор  Александров е човекът, който нарежда окупацията на Кюстендил през 1922 година, чиято цел е да ликвидира базата на федералистите и да се накажат виновниците за убийствата на дейците на ВМРО в района. Александров пребивава в града в редица нелегални квартири, които му уреждат пунктовите началници на града.

"Тодор Александров става значим фактор в българската вътрешна политика - има своето влияние не само заради конфликта със земеделците, но и  заради това, че в негово лице и в лицето на ВМРО се припознава една от опозиционните сили, които могат да доведат до промяната на статуквото, което е реализирано след преврата от 9 юни 1923 година", разказва още доц. д-р Джонев. 

По думите му Тодор Александров е в основата на редица структури – сред тях са Спомагателната организация на ВМРО, която той създава в Пиринска Македония през 1922 година. Тя постепенно се развива като база на ВМРО в свободна България, която достига до мащабите на "държава в държавата" по времето на Иван Михайлов. Александров е в основата и при създаването на Македонския научен институт, през декември 1923 г., който прераства в интелектуален център на освободителното движение. Активно работи и за учредяването на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

"В този период са установени контакти на ВМРО и със Съветска Русия. Тодор Александров влиза в тази игра и в края на април 1924 г. участва във Виенските срещи, които в последствие довеждат до подписването на Майския манифест. Този документ не е подписан пряко от Тодор Александров, а под пълномощие от колегите му в Централния комитет – Александър Протогеров и Петър Чаулев. Въпреки това Александров остава белязан от документа. Назрява голям конфликт в революционно движение, защото ръководството е влязло колаборация с комунистите. След публикуването на манифеста управляващите в България също са изненадани и изказват негативното си отношение към документа и курса, предприет от ВМРО", казва още д-р Джонев.

Според него Тодор Александров е регистриран в дневника на пограничния пункт на Организацията в Кюстендил в първото десетилетие на ХХ в. "Запазена е богата кореспонденция между него и пунктовите началници в Кюстендил, предимно с Ангел Узунов, който най-дълъг период от време е пунктов началник в града. Александров постоянно поддържа връзки с войводи, четници, с местната интелигенция, с политически дейци. Тази кореспонденция е запазена, публикувана и показва както характера на Александров, така и отношението на кюстендилци към него. Изгражда се една връзка, която показва авторитета на лидера сред кюстендилското гражданство, и която по-късно, след неговото убийство се проявява при запазване на паметта за Тодор Александров", разказва историкът.

Интерес представлява и фактът, че през 1920 година, когато Тодор Александров е преследван от земеделците, той не се укрива в тайни квартири и сред ятаци от гражданството, а в кюстендилската казарма, където го охраняват няколко офицери. Това се случва преди преминаването му  в Македония, за да възстанови  организацията  след Първата световна война – комитетската мрежа, тайните канали, нелегалната поща, допълва доц. д-р Джонев.

При пребиванията си в града Александров сменя и различни квартири, като престоите се уреждат от пунктовите началници. Тези пребивавания зачестяват през лятото на 1924 година, след публикуването на Майския манифест. През юли и август 1924 г.  Александров често е в Кюстендил – оттук дава нареждания, среща се с политически дейци – и от правителствените среди в Царството и от страна на комунистическото движение.

"През август същата година той отново престоява в Кюстендил, след което отива в София и оттам с колегата си ген. Александър Протогеров тръгват към конгреса на Серски революционен окръг, който трябва да се проведе в Пирин планина. Именно на път за този конгрес, в местността Равна бука, на 31 август 1924 година Тодор Александров е убит, заедно с охранителя си Панзо Зафиров, от двамата войводи Щерю Влахов и Динчо Вретенаров", описва събитията д-р Джонев.

Според него в историческата наука битуват няколко хипотези за причините за убийството на Александров. "Най-популярната е, че поръчката е от Москва и по нареждане на Коминтерна е създаден заговор, в който участват редица личности от македонското движение, включително и преките му изпълнители. Другата теза е, че убийството е поръчано от управляващите в България – правителството на Александър Цанков, след подписването на Майския манифест, когато се разкрива, че Тодор Александров и неговите сподвижници са влезли в колаборация с комунистическото движение в България, с Коминтерна и Съветска Русия. И двете хипотези имат своите основания", коментира д-р Джонев.

Третата от основните хипотези е, че убийството е извършено по лични причини от двамата войводи, защото са били заплашени от Тодор Александров с революционен съд. "Имат резон и трите тези, като най-голяма популярност е придобила идеята, че убийството е поръчано от Москва", посочи още доц. д-р Джонев.

Убийството става факт на 31 август следобед. Свидетел става колегата на Александров в Централния комитет ген. Александър Протогеров. Той съобщава за случилото се на самия конгрес, който променя дневния си ред. Още в първите документи, които са издадени след убийството на Александров, той е наречен с епитети като  "легендарен водач" и "лидер".

Погребан е в района на убийството. Конгресът на Скопския революционен окръг решава да се препогребе тялото при параклиса "Св. Илия" в землището на с. Сугарево, което е извършено на 5 септември 1924 г., допълва фактите доц. д-р Джонев.

В освободителното движение започват действия за увековечаването на неговата памет: "Тодор Александър е мъртъв – да живеят Тодор-Александровци", пише ген. Александър Протогеров в едно от официалните съобщения за смъртта му. Така Тодор-Александровци продължават да държат пътя, който техният идеолог е начертал, разказва още историкът.

"Както е известно, в македонското движение противореченията се разрешават под дулата на оръжието – още на 12 и 13 септември 1924 г. тези оръжия дават изстрели, много от заподозрените в убийството на Тодор Александров и заговора срещу него намират смъртта си, както и двамата преки извършители – войводите Щерю Влахов и Динчо Вретенаров, които са ликвидирани", разказа доц. д-р Ангел Джонев. 

Според него в започналата тенденция за увековечаване на паметта му Кюстендил е пионер." При вестта за убийството е организирано траурно шествие в памет на Тодор Александров. Още на 20 септември 1924 г. Общинският съвет в града взема решение да преименува главната улица от площада до жп гарата на бул. "Тодор Александров". Тогава е взето решение да се изгради бюст паметник на войводата в началото на този булевард. През ноември 1924 г. е създаден фонд "Тодор Александров" – структура, оглавена от учителя Владимир Куртев.  Фондът си поставя три задачи – да подпомага семейството на убития лидер, да изгради паметник в Кюстендил, както и дом-паметник със зали, където да се увековечава паметта на Тодор Александров и на загиналите за свободата на българите в Македония. Целта е да се създаде и място за приютяване на  бежанци, както и да се извършва културно-просветна, пропагандна и обществена дейност", допълва фактите доц. д-р Джонев.

Той разказа, че фондът е работил между 1924 и 1934 година и е постигнал две от заложените си цели. "Подпомага семейството на Тодор Александров материално и изгражда негов  паметник на централния градски площад, който тържествено е открит на 1 ноември 1928 г. Той е място за памет не само на Тодор Александров, но и на загиналите за свободата на Македония, тъй като на гърба на монумента на три големи паметни плочи са изписани имена на загинали в борбите. Самият бюст е дело на българския скулптор Андрей Николов", добави историкът.

Разказва още, че паметникът е имал три издания. "Този от 1928 г. след Деветнадесетомайския преврат и затоплянето на българо-югославските отношения е демонтиран и е преместен по "градоустройствени причини" в Градската градина, но истината е, че това се прави, за да не се дразнят западните ни съседи", казва доц. д-р Джонев и допълва: "Може да видим една зависимост – колкото по-топли са българо-югославските отношения, толкова този паметник става ненужен. Първо е преместен, а след преврата от 9 септември 1944 г., през 1947 година е взривен. Изчезва и бюстът, чиято съдба е неизвестна. Паметникът е възстановен през 1991 г., вече с нов бюст, дело на скулптора Владимир Гиновски. Тържествено е открит пред декември 1991 г. в центъра на Кюстендил. Той е възстановен по снимки, пресъзданени са и паметните плочи на гърба на паметника под мотото "Паднали за свободата на Македония", разказва  историкът.

По думите му днес Тодор Александров има редица места на памет – лобното му място в м. Равна бука в Пирин планина, където има паметна плоча, надгробието в Пирин планина, до параклиса "Св. Илия",  където е гробът му.  "Тези места на памет споделят същата съдба, както и паметника му в Кюстендил – след 9 септември 1944 година са унищожени. Такава е съдбата на надгробието – то също е изхвърлено и впоследствие възстановено. Паметник е изграден през 1942 г. по времето на българското управление във Вардарска Македония, в Щип - родното му място, близо до родната му къща. След възстановяването на Югославия паметникът също е унищожен, но главният елемент в него – плочата с надписът "Тодор Александров", е заровен на мястото", разказва доц. д-р Джонев. 

Допълва, че след разпадането на Югославия и появата на новата държава – Република Македония, мястото е разкопано и паметната плоча извадена. "Сега тя стои в една относително добре благоустроена среда, заедно с този елемент от паметника, осветен през 1942 г.", посочи д-р Джонев.

След демократичните промени в България и вече в Република Северна Македония има редица паметни места – паметници са поставени в София, където има и барелеф, в  Бургас, Благоевград, както и в Скопие.

По повод годишнината на 10 септември в Националния пресклуб на БТА в Кюстендил ще се състои дискусия, в която ще участват историци от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН) и Македонския научен институт.

 

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:15 на 31.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация