site.btaГермански химик иска да преплува р. Елба, за да насочи вниманието към чистотата на водата

Германски химик иска да преплува р. Елба, за да насочи вниманието към чистотата на водата
Германски химик иска да преплува р. Елба, за да насочи вниманието към чистотата на водата
Плаж на р. Елба до пристанището на Хамбург през 2022 г. Снимка: AP/Martin Meissner

Германският професор по химия Андреас Фат има амбиция да преплува повече от 1000 километра по река Елба, за да повиши осведомеността за опазване на водата, съобщи ДПА, позовавайки се на Чешката осведомителна агенция ЧTK.

Професорът от университета във Фуртванген, Югозападна Германия, започна екологичната си кампания със скок в горното течение на Елба. Той планира да преплува реката от Смирице в Чехия до северозападния германски град Куксхафен, където Елба се влива в Северно море, за 25 дни.

По време на своето 1083-километрово пътешествие Андреас Фат ще премине и през градове като Дрезден, Магдебург и Хамбург, като редовно ще взима водни проби със своя екип.

Фат, който е на 59 години, се фокусира върху привличането на общественото внимание към опазването на водите. Той каза пред ЧTK в началото на своето плуване, че има както спортни, така и научни цели: "Искам да плувам до Северно море и да проверя качеството на водата на Елба за микропластмаса и други микроелементи. Освен това ние предлагаме съпътстваща образователна програма с работни срещи, семинари и други дейности като втора цел."

Проектът на Фат, наречен "Чиста Елба", също цели да подчертае проблема с бариерите, създадени от човека, които възпрепятстват естественото движение на риба и други водни обитатели.

Фат преподава в университета във Фуртванген, в провинция Баден-Вюртемберг, и е международно известен като "професора по плуване".

За да привлече вниманието към замърсяването на водите с микропластмаси, химикът вече е преплувал Рейн, река Тенеси и целия Дунав.

/ИТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:10 на 17.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация