site.btaМинната дирекция е архитектурен шедьовър, символ на историческото и културно развитие на Перник, каза пред БТА областният управител Людмил Веселинов

Минната дирекция е архитектурен шедьовър, символ на историческото и културно развитие на Перник, каза пред БТА областният управител Людмил Веселинов
Минната дирекция е архитектурен шедьовър, символ на историческото и културно развитие на Перник, каза пред БТА областният управител Людмил Веселинов
Людмил Веселинов Снимка: Областна администрация - Перник

Сградата на Минната дирекция в Перник става все по-предпочитано място за заснемането на български и чуждестранни филми и продукции. През октомври 2022 година тя стана държавна собственост след публична продан, обявена от Национална агенция по приходите.

Построена през 1932 година, по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов, Минната дирекция и сега впечатлява с външното си и вътрешно оформление. Сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност "Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник".

Минната дирекция бе обявена и за паметник на културата от национално значение.

Как се промени сградата през последните близо две години разказа специално за БТА областният управител на област Перник Людмил Веселинов.

Следва пълният текст на интервюто:

Г-н Веселинов, изминаха близо две години от публичната продан на сградата на Минната дирекция в Перник и прехвърлянето ѝ за управление и стопанисване от страна на държавата към Областна администрация, а впоследствие и към Община Перник. Вие, заедно с кмета Станислав Владимиров, спомогнахте зданието да не бъде придобито от неясен собственик. Как успяхте и какви стъпки предприехте в тази посока?

- Като областен управител, съвместно с кмета на Община Перник, предприехме активни действия, за да върнем на перничани символа на града ни, Минната дирекция. Този проект беше от изключително значение за нас и гражданите, и ние работихме неуморно за неговото реализиране.

В процеса на преговорите и организационните дейности, успяхме да осигурим необходимите средства, които бяха отпуснати от Министерския съвет. Не мога да не отбележа огромната роля на жителите на Перник. От самото начало те активно се ангажираха в каузата на възвръщане на сградата, като демонстрираха единство и солидарност. Събираха се, обсъждаха, предлагаха идеи и подкрепяха всяка стъпка от нашата инициатива. Тази активна гражданска позиция беше ключова.

Нашето упорство и съвместните усилия с кмета на Община Перник - Станислав Владимиров, се увенчаха с успех. Сега сградата на Минна дирекция е възстановена и ще бъде използвана по предназначение, обслужвайки нуждите на перничани. Тя ще се превърне в символ на нашето общо усилие и единство, показвайки, че когато работим заедно, можем да постигнем значими резултати за Перник. Тази успешна инициатива е само началото на нашите съвместни проекти за подобряване на условията и качеството на живот в нашия град. Вярвам, че чрез сътрудничество и подкрепа от страна на гражданите, ще можем да реализираме още много такива важни начинания.

Като доктор по изкуствознание и художник по професия, можете ли да кажете повече за вътрешната и външната архитектура на сградата? Какво е състояние ѝ към момента?

- Имам удоволствието да споделя своите наблюдения и впечатления за архитектурната красота на Минната дирекция в Перник – една истинска перла в короната на нашия град. Тази забележителна сграда е жива история, събрала в себе си различни стилове, които създават уникална и вдъхновяваща естетика.

Минната дирекция, построена през първата половина на XX век, представлява великолепна хармония между готика, класицизъм и национален романтизъм. Тези архитектурни течения се преплитат по такъв начин, че всеки елемент допълва другия, създавайки неповторима атмосфера на величие и културно богатство. Готическият замисъл на сградата е видим в острите арки и високите прозорци, които придават усещане за възвишеност и духовност. Тези архитектурни решения, не само служат на естетиката, но и допринасят за функционалността на сградата, осигурявайки достатъчно светлина и въздух в помещенията.

Класицизмът, с неговият стремеж към симетрия и простота, добавя елегантност и ред в цялостния дизайн. Впечатляващите колони създават усещане за стабилност и дълговечност, като символизират устойчивостта и важността на минното дело за региона. Националният романтизъм придава на Минната дирекция уникален български характер. Орнаментите и детайлите, вдъхновени от фолклорни мотиви и традиции, обогатяват сградата с национална идентичност и чувство за принадлежност. Тези елементи са свидетелство за стремежа на нашите предци да запазят и възпроизведат културното си наследство в съвременната архитектура.

Минната дирекция е не само архитектурен шедьовър, но и символ на историческото развитие и културното богатство на Перник. Тази сграда е пример за това как различни стилове и влияния могат да се обединят в едно хармонично цяло, което не само радва окото, но и да вдъхновява и учи следващите поколения. Вярвам, че запазването и поддържането на такива архитектурни съкровища е от съществено значение за съхраняването на нашата културна памет и идентичност. Минната дирекция е живо доказателство за това, че историята и културата могат да бъдат неразделна част от съвременния живот.

Планира ли се по някакъв начин сградата на Минната дирекция да бъде консервирана и реставрирана? 

- В Перник имаме голяма гордост от нашето културно и историческо наследство, и сме решени да го съхраним. В този контекст, предприехме действия по реставрация и консервиране на Минната дирекция, която е ключова за индустриалното минало на нашия град. Този проект е дълъг процес и ще включва както външното възстановяване на фасадата, така и консервация на вътрешните архитектурни и исторически елементи. Целта ни е да запазим автентичността на сградата, като същевременно я превърнем в място, което съчетава историята с модерното използване.

Часовниковата кула е емблематичен символ на Минната дирекция. Реставрацията ѝ е приоритет за нас. Планираме пълно обновяване на механизма на часовника, възстановяване на оригиналните архитектурни детайли и подобряване на околното пространство. Това ще позволи кулата отново да стане гордост за всички нас и привлекателно място както за жителите, така и за посетителите на града. Вярваме, че тези проекти ще имат значителен принос за съхраняването на нашето културно и историческо наследство. Освен това, те ще подобрят облика на града и ще стимулират местния туризъм. Ще продължим да работим, за да осигурим необходимите средства и да завършим тези важни инициативи. Благодаря за подкрепата и доверието на всички граждани на Перник. Заедно ще направим нашия град още по-добро място за живеене.

Кои са най-ценните експонати и предмети, съхранявани в сградата?

- Сградата на Минна дирекция не само служи като архитектурен и исторически паметник, но и като важен културен център за Перник.

В балната зала на дирекцията се помещава постоянната експозиция на Пернишката художествена галерия, която е дом на множество творби на известни художници като Златю Бояджиев с „Косач“, Никола Танев, който е специализирал в школата на световноизвестния Клод Моне; Любен Гайдаров; Владимир Егер, както и на много други талантливи творци. Пернишката художествена галерия и нейната постоянна експозиция, помещаваща се вече в дирекцията, е място, където жителите и гостите на града могат да се насладят на богатото културно наследство на нашия регион.

В залите са изложени и произведения на скулптурата, сред които работилият в Рим Асен Пейков и творба на известния японски скулптор Казуми Танака. Това придава международен престиж на нашата галерия и привлича любители на изкуството от различни краища на света. Освен постоянната експозиция, в сградата на Минна дирекция има отделени зали с произведения на видни български художници като Зиятин Нуриев, Петър Дочев и Стоимен Марков. Тези малки представителни галерии предоставят на посетителите възможността да се запознаят с разнообразието и богатството на българското изобразително изкуство.

По ваша инициатива във вътрешното пространство се обособиха две художествени колекции на творците Стоимен Марков и сборна - на Петър Дочев и Заятин Нуриев. Как се случи това?

- Както споменах, в дирекцията са изложени произведенията на трима изтъкнати български художници - Стоимен Марков, Петър Дочев, и Зиятин Нуриев. Тези уникални произведения от частни колекции са изложени благодарение на щедростта на техните собственици, които доброволно са предоставили своите ценни творби, за да бъдат разгледани и оценени от широката публика.

Изключително съм благодарен на проф. Емил Попов, който дари цялата колекция на Стоимен Марков на Пернишката галерия. Това дарение не само ще обогати културния живот на нашия регион, но и ще даде възможност на всички посетители да се докоснат до творчеството на този скромен и великолепен автор. Всеки може да посети и изложбата, и да се наслади на произведенията на Стоимен Марков и Зиятин Нуриев, които със своята уникалност и художествена стойност представляват значима част от нашето културно наследство.

Минната дирекция се радва на интерес от страна на посетители, но и на големи имена от музикалната и кино индустрията, както и на журналисти. Може ли да посочите кои известни имена са снимали свои продукции в нея?

- Сградата бързо се превърна в център на културни и творчески активности. Там се правят множество фотосесии, филмови продукции и аудио-визуални проекти. Привлекателната архитектура и историческата значимост на дирекцията я правят предпочитано място за различни видове творчески инициативи.

Един от най-значимите проекти, заснети в сградата, е филмът "Гунди - легенда за любовта". Тази продукция ще привлече внимание не само на местната общественост, но и на национално и международно ниво.

Сградата притежава автентични декори, които обогатяват визуалното изживяване на зрителите. Тези активности не само популяризират Перник като културен и творчески център, но също така са предпоставка да стимулират местната икономика и да създават нови възможности за работа и развитие. Сградата на Минна дирекция вече не е само исторически паметник, а жива част от културния живот на нашия град с многобройните концерти, изложби, литературни четения, тържествени церемонии и много други инициативи.

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:19 на 12.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация