site.btaОБНОВЕНА Картофите могат да бъдат полезни при диабет, установи изследване

Картофите могат да бъдат полезни при диабет, установи изследване
Картофите могат да бъдат полезни при диабет, установи изследване
Снимка: Пиксабей

Американски учени от базирания в Лас Вегас университет на щата Невада са установили, че правилно приготвените картофи могат да осигурят значителни ползи при пациенти с диабет тип 2, както и да насърчат загубата на тегло и да нормализират сърдечната дейност, пише електронното издание "Медикъл експрес, като цитира  сайта на висшето училище.  

До тези изводи специалистите са стигнали въз основа на резултатите от изследване, обхванало 24 души с диабет тип 2.

За целите му половината от участниците всекидневно е трябвало да консумират по един печен с обелката картоф с тегло около 100 грама като гарнитура или закуска. Другата половина е служила като контролна група и е получавала подобна порция калории и въглехидрати от бял ориз.

Изследването е продължило 12 седмици - минималният срок, за да се появят промени в гликемичния контрол и кардиометаболитното здраве.

Данните показват, че при доброволците, които са консумирали картофи, са наблюдавани умерено понижаване на нивата на кръвната захар. Освен това при тях е отчетено намаляване на теглото и обиколката на талията, както и нормализиране на сърдечната дейност.

"Резултатите от нашето изследване показват, че вместо да бъдат избягвани, картофите могат да бъдат полезни за включване в диетата на хора с диабет тип 2, когато заместват други храни с висок гликемичен товар, като например бял ориз", пишат изследователите.

Според учените картофените обелки имат особена хранителна стойност, тъй като съдържат калий и определен вид фибри, известни като "устойчиво нишесте", за които е доказано, че подобряват контрола на глюкозата, липидния профил и чувството за ситост. 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:29 на 12.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация