site.btaАмбицията ни е Net-Zero Lab да бъде достъпна за други факултети на СУ и за други университети, каза за БТА гл. ас. д-р Мария Трифонова

Амбицията ни е Net-Zero Lab да бъде достъпна за други факултети на СУ и за други университети, каза за БТА гл. ас. д-р Мария Трифонова
Амбицията ни е Net-Zero Lab да бъде достъпна за други факултети на СУ и за други университети, каза за БТА гл. ас. д-р Мария Трифонова
Гл.ас. д-р Мария Трифонова, преподавател в Стопанския факултет на СУ, съосновател и зам. -директор на Net-Zero Lab. Снимка: Личен архив

Амбицията ни е Net-Zero Lab да бъде достъпна и за членове на други факултети на СУ, и на други университети, каза в интервю за БТА гл. ас. д-р Мария Трифонова, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет (СУ) ''Св. Климент Охридски''.

''В момента екипът ни е скромен. Постоянните членове на Net-Zero Lab са най-вече хора, които работят в катедра ''Икономика и управление по отрасли'' на Стопанския факултет и наши докторанти. Опитваме се все по-често да въвличаме и студенти в нашата работа. Според интересите им, предишен опит, и според това как се представят в обучителния процес, можем да преценим дали конкретна задача или проект ще предизвика техния интерес. Амбицията ни е лабораторията да бъде отворена и за членове на други факултети на СУ, и на други университети, тъй като темите, по които работим са интердисциплинарни''. Това разказа пред БТА гл. ас. д-р Мария Трифонова, съосновател и заместник-директор на Net-Zero Lab – звено за научно-приложни изследвания, създадено към Стопанския факултет на СУ с цел да споделя знания за това как най-ефективно целите за неутралност на климата да се превърнат в осезаеми действия.

БТА припомня, че д-р Мария Трифонова взе участие в първия панел на националната конференция, посветена на иновациите в подкрепа на климата и практиките за по-добро качество на живот, която се състоя в Стопанския факултет на Софийския университет - събитие, съпътстващо сесията на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Тогава тя обясни, че фокусът на Net-Zero Lab е в посока на технологичната трансформация. Изследванията, по които работи екипът на лабораторията,  демонстрират нови технологии, техните техно-икономически измерения и условия за тестването им в съответствие с приоритетите, заложени в Европейския план за стратегически технологии и иновации.

Повече за дейността, целите, проектите и инициативите, по които работи това звено на Софийския университет, разказа гл. ас. д-р Мария Трифонова  пред БТА.

Какво представлява Net Zero Lab?

- Net Zero Lab е лаборатория за научно-приложни изследвания на различни технологии, които да допринесат за постигане на целите за нетни нулеви емисии. Това е целта, която Европейският съюз си поставя до 2050 година, а именно – емисиите, които се генерират следствие на цялата ни икономическа дейност, да бъдат равни на количествата, които могат да извлекат от атмосферата екосистемите. Това изисква изключително много усилия, не само от гледна точка на поведенческа промяна у хората. Свързано е и с начина, по който произвеждаме стоки и най-вече – енергия, налага нуждата от ускорена технологична трансформация.

Каква е целта на Net Zero Lab?

-  Целта на лабораторията е да въвлече изследователи, които работят интердисциплинарно; да ги събере, за да подготвят анализи, да разработят и анализират различни технологични решения и техния принос за постигане на целите за нетни нулеви емисии. Съответно се интересуваме как решенията относно тези технологични решения ще се отразят на конкуретноспособността и устойчивостта на българската икономика в дългосрочен план.

Лабораторията функционира от месец април 2024 година. Създадена е към Стопанския факултет на Софийския университет. Официален наш партньор към този момент е ''Аурубис'', водеща международна група за производство на метали и първата индустриална компания в България. С тях работим за създаване на съвместни обучителни програми; осъществяване на съвместна дейност по различни анализи, свързани с кръговата и ресурсна икономика.

Каква е основната дейност на Лабораторията?

- Нашата работа се структурира в три направления. Първото направление е насочено към трансформацията на енергийните системи. Tемата, която в момента е изключителнo важна за нас, е именно въвеждането на гъвкавост в енергийната система при висок дял на възобновяеми и променливи възобновяеми енергийни източници.

Второто направление обхваща работата ни, свързана с индустриалната декарбонизация. Тук интересът ни е насочен най-вече върху потенциала на България да произвежда, купува, съответно и да участва в глобалната верига на доставка на  критични суровини, като подходи за намаляване на употребата на суровини и енергия в промишлеността.

Третото измерение е свързано със социалната трансформация. Тук работим най-вече с нашите студенти за подпомагане на различни предприемачески инициативи и реализиране на техните лични идеи.

Какви кампании и инициативи е предвидила вашата лаборатория за новата академична година? 

- Организираме кампания, свързана с женското предприемачество в енергийния сектор. Вече започнаха и предстоят до края на годината още лекции, свързани с женското предприемачество и създаването на различни инициативи за участие на гражданите в енергийния преход като енергийните общности.

Друга от инициативите, по която работя, е Международната лятна школа Marine Renewable Energy Academy – Академия за морска възобновяема енергия, която считам за много новаторска за България, предвид възможностите на страната ни да разгърне своя потенциал и да оползотворява възобновяеми енергийни източници в морските ни пространства. Това е много интересна и високоиновативна индустрия, а ние се опитваме да привлечем водещи изследователи и практици, които работят по тези теми в Западна и Северна Европа.

Тази година Академията се провежда в периода от 2 до 6 септември в град Бургас - Бургаския клон на Софийски университет, със съдействието на Британското посолство в България. Нашите партньори от "ОМВ Офшор България", които проучват ''Блок Хан Аспарух'', спонсорират 10 безплатни места в Академията за студенти и докторанти. Те трябва да побързат и да се запишат за участие до 14 август 2024 г. Цялата информация е достъпна на сайта на Академията.

Какъв е интересът на студентите към Net-Zero Lab?

- Темите, по които работим, са изключително актуални. Смекчаването на последствията от климатичните промени, адаптирането на икономиката и промишлеността и въобще необходимостта от промяна в начина ни на живот и потребителските ни нагласи към тези нови реалности, са теми, по които се говори ежедневно. Те са част от работата на всички бизнеси и променящата се среда, в която те оперират; на финансиращите институции, които променят своите правила, и регулациите, които също се адаптират непрестанно. Радваме се на голям интерес към нашите магистърски програми, които са се фокусирали върху различни аспекти на тези теми. Например това са магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“, „Отговорно и устойчиво управление“, но и тези, които интегрират това ново съдържание в управление на публичните ресурси, аграрния сектор, туризма и др. Не липсва заинтересованост, а се наблюдава точно обратното – ние избираме кандидатите, за да можем да работим в групи, които са достатъчно подготвени за участие в различни проекти.

За нас е важно да подготвяме следващото поколение анализатори и изследователи, като сектор, който работи с високо квалифициран труд, тъй като eнергетиката и rндустрията страдат от липса на кадри, подготвени да работят с нов инструментариум.

Върху какви проекти работите?

- Някои от нашите проекти са строго научни, други са по-скоро научно-приложни, имаме проекти, които са свързани изцяло с комуникация на работата ни по достъпен начин за по-широка аудитория – работа с медии, с дигитални приложения, моделиране и симулиране на процеси. Това изисква работа със специфичен тип познания, бази данни, софтуери и приложения. Опитваме се да включваме студентите в различни проекти, за да могат възможно най-рано да придобият нужния тип знание и интерес към това, което правим.

Стопанският факултет работи и по голям проект от 2023 година, а именно – Twin4ECO. Основната му цел е да изгради изследователски капацитет в две измерения – иновации и декарбонизация на енергийни системи. Това е един от големите проекти във факултета, но далеч не е единствен.

Каква е идеята на Международната лятна школа за морска възобновяема енергия?

- В тази школа се изучават различните възможности за производство и съхранение на енергия, изграждайки енергийна инфраструктура в морските пространства, за да може България да се възползва от достъпа си до Черно море и огромния потенциал за декарбонизация. Налице са много демонстрационни проекти, които тестват и обединяват различни технологии за създаване на един нов икономически сегмент, енергия от плаващи соларни системи, офшорни вятърни турбини, производство на водород директно в морето или на крайбрежието. Това е тема, която става все по-актуална в региона, в страни като Румъния, Гърция, Турция, които правят сериозни стъпки, за да започнат да развиват такъв тип проекти, да произвеждат оборудване и да привличат инвеститори.

За съжаление, в България липсва обективно познание по темата и тя беше много невежо представена на българското общество в началото на 2024 година. Това е една индустрия, която се развива в северната част на Европа от вече 20-30 години и има изключително много професионалисти, експерти и технологични компании. Налице са и много програми на ЕС за пилотни проекти и подпомагане на развитието на тази индустрия от различни европейски фондове.

Идеята ни с тази школа е, от една страна, да събираме участници от региона, които искат да работят по тези теми и да ги изследват. Фокусът ни най-вече е върху студенти, млади учени и докторанти. Екипът на Британското посолство в България подпомага за привличане на водещи учени и изследователи в областта от Великобритания. През 2023 г. имахме участници от Дания, САЩ и Германия, а тази година ще имаме силно белгийско и естонско присъствие. Целим да създадем една общност от хора, които разбират от темата. В предстоящото издание сме предвидили ден, който ще е посветен изцяло на представянето на различни научно-приложни проекти за иновации в областта. Така ще запознаем и българската, и аудиторията от съседните държави за последните иновации в сектора.

Какво представлява проектът Twin4ECO?

-  Основната цел на този проект е да изгради изследователски капацитет в две измерения – иновации и декарбонизация на енергийни системи.

Една от големите инициативи в рамките на Twin4ECO, по която аз специално работя, е  създаване на школа по енергийно моделиране. Първият обучителен курс ще започне през 2024 година. Той ще бъде в рамките на съществуващото обучение в магистърска програма ''Енергийни пазари и услуги''. Планираме в края на месец септември 2024 г. още една Академия с участието на международни лектори, които да представят различни инструменти за симулация на енергийни системи, за търсене на различни решения, засягащи енергийните пазари, финансови и инвестиционни модели, и други.

Професия ''Енергиен моделиер'' е изключително търсена в глобален план и такъв тип обучение поставя една основа, но разбира се – необходима е и практика, и последващи обучения за специализация. Инициативата е изключително новаторска, тъй като подобно обучение изисква много добро познание на енергийните пазари, но и техническа подготвеност, разбиране на функциите на енергийните системи, включително и новите парадигми, които се зараждат, що се касае тяхното управление.

Какви са Вашите наблюдения върху обучението на кадри в сферата?

 - Сектор ''Енергетика'' става все по-комплексен, все по-обвързан с различни типове пазари. Тези сложни взаимовръзки трябва да бъдат взети под внимание особено когато става дума за дългосрочни решения и решения, свързани с инвестиции в инфраструктурата за дълъг период от време и сигурност - енергийна, климатична, киберсигурност.

За нас е много важно да дадем достъп на студентите до различни инструменти и софтуери, с които могат да работят и които да познават като тип, функционалност и казуси, които могат да обработват с тях. Така след това ще могат да ги използват в своята работа.

Гл. ас. д-р Мария Трифонова е преподавател в катедра ''Икономика и управление по отрасли" на Стопанския факултет на СУ и координатор на магистърската програма "Енергийни пазари и услуги". Тя е бивш посланик на кариерата за Европейския съюз (EU Careers Ambassador), представляваща Софийския университет в периода 2014-2016 г. Дипломиран икономист е на университета “Дуисбург-Есен", Германия и доктор по икономика на индустрията на Стопански факултет на СУ.  Участва в много национални, европейски и международни проекти в областта на преходa към нисковъглеродна европейска социална икономика и политики. 

Член на управителния комитет на платформата за технологии и иновации ETIPWind, както и aвтор и представител на академичния борд към платформата на Европейската комисия Cohesion4Transition. Член е на управителния съвет на Световния енергиен съвет в България, и представител в Мрежата за изследване на устойчивите преходи (Sustainability Transitions Research Network - STRN). Д-р Трифонова има над 13 години опит в областта на енергийната политика и пазарната интеграция на възобновяеми енергийни източници. 

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:14 на 07.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация