site.btaИзследване установи връзка между високото кръвно налягане и замърсяването на околната среда с телур

Изследване установи връзка между високото кръвно налягане и замърсяването на околната среда с телур
Изследване установи връзка между високото кръвно налягане и замърсяването на околната среда с телур
Снимка: Rebecca J. Barnab/The News Virginian via AP, File

Вероятността хората да започнат да страдат от високо кръвно налягане се увеличава при повишени нива на телур, който преминава в храните в резултат на минното дело и различни производства, установи изследване, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес". Подобряването на наблюденията за нивата на телур в определени продукти може да помогне за намаляването на случаите на хипертония сред населението.

Резултатите от изследването на специалисти от университета Нагоя в Япония са публикувани в специализираното издание Environment International.

Според Такуми Кагава, един от авторите на изследването, резултатите са значими, защото показват, че въздействието на телур допринася за повишаване на кръвното налягане, което е значим проблем за общественото здраве.

В Япония зърнените храни и зеленчуците са популярни хранителни продукти, най-често предпочитани са оризът и ферментирала соя. Те са богати на висококачествени въглехидрати, на витамини и минерали, но в тях може да се открие и елементът телур. Наличието му в храните се обяснява с отделянето му в праха и отпадъците от минните дейности и индустрията. Така той попада в почвата, а оттам в някои растения като зърнени продукти, моркови и чесън. 

Изследването обхваща 2592 възрастни японци. Според резултатите високите нива на телур в урината се свързват с повишено кръвно налягане. 

Същите резултати са наблюдавани и при мишки. "Инжектирахме в гризачи количества телур, еквивалентни на тези, които хората получават дневно чрез храната си, и също наблюдавахме повишено кръвно налягане", каза Томоко Мисава, водещ автор на изследването.

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:32 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация