site.btaЯпонски учени откриха нова форма на леда

Японски учени откриха нова форма на леда
Японски учени откриха нова форма на леда
„Лед 0“ е необичайна форма, която може да даде начало на образуването на ледени кристали в свръхохладена вода. Илюстрация: Пиксабей

Японски учени от Токийския университет са открили нова форма на леда - т. нар. лед 0, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс". 

Ледът е много по-сложен, отколкото повечето от нас предполагат - науката познава над 20 различни разновидности, които се образуват при различни комбинации от налягане и температура. Видът, който използваме за охлаждане на напитките си, е известен като лед I и е една от малкото форми, които съществуват естествено на Земята.

Японските учени са открили друг вид, наречен „лед 0“ - необичайна форма, която може да даде начало на образуването на ледени кристали в свръхохладена вода.

В настоящото изследване екипът показва как структурите на леда 0 могат да накарат водните капки да замръзнат близо до повърхността, а не в ядрата си.

Откритието разрешава дългогодишен ребус и може да помогне да се преосмисли разбирането ни за това как се образува ледът.

Кристализацията на леда обикновено протича хетерогенно, или с други думи, върху твърда повърхност. Обикновено се очаква това да се случи на повърхността на съд с вода, където течността влиза в контакт с твърдото тяло.

Учените са установили, че кристализацията на леда може да се случи и точно под повърхността на водата, където тя се среща с въздуха. Тук ледът се заражда около малки прекурсори със същата характерна пръстеновидна структура като леда 0.

Малките прекурсори на лед 0 се образуват спонтанно в резултат на отрицателно налягане, причинено от повърхностното напрежение на водата. След като започне кристализацията от тези прекурсори, структурите, подобни на лед 0, бързо се пренареждат в познатия лед I.

По-доброто разбиране на леда и начина, по който той се образува, може да даде безценна информация за различни области на изследване. Настоящото откритие, например, може да е от особена полза за метеорологията, както и в сферата на технологиите - от хранителните науки до климатизацията.

 

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:19 на 28.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация