site.btaУчени разкриха ключов фактор за изблика на живот по време на Камбрийския взрив

Учени разкриха ключов фактор за изблика на живот по време на Камбрийския взрив
Учени разкриха ключов фактор за изблика на живот по време на Камбрийския взрив
Карта на Китай. Илюстрация: БТА

Китайски изследователи откриха връзка между насищането на океаните с кислород и бурната ранна еволюция на животните, хвърляйки нова светлина върху Камбрийския взрив, предаде Синхуа. 

Камбрийският взрив е настъпил през периода камбрий, преди около 541 милиона години. Тогава се наблюдава бързо нарастване на биологичното разнообразие, морфологичните различия и екологичната сложност на първите животни.

Досега се смяташе, че възникването на Камбрийския взрив се дължи на глобалното насищане на древния световен океан с кислород. Последните открития обаче показват, че ранните животни са имали достатъчно кислород и тяхната потребност е била задоволена. 

Някои учени смятат, че океанското насищане с кислород е по-скоро следствие от Камбрийския взрив, отколкото причина. Така връзката между увеличаването на кислорода в океанските води и бурната ранна еволюция на животните става съмнителна.

За да придобият представа за морските местообитания по време на Камбрийския взрив, изследователи от Китайския университет за наука и технологии анализирали съдържанието на барий и изотопния състав на камбрийски черни шисти от региона на река Яндзъ в Южен Китай. Те открили, че глобалното насищане на океана с кислород по време на прехода от едиакарий към камбрий е намалило количеството барий в световния океан чрез утаяване на барит.

Високите концентрации на барий във водата са пречка за оцеляването на водните животни. Премахването на вредния за животните барий най-вероятно е подобрило условията за обитаване на морето и е довело до Камбрийския взрив за ранните животни, смятат учените в новото изследване. То е публикувано в списание National Science Review.

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:02 на 16.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация