site.btaУчени създадоха гел на растителна основа за облекчаване на хранителни алергии


Учени от САЩ са създали гел за перорално приложение на основата на инулин, който помага за облекчаване на хранителни алергии, пише сп. "Нейчър матириълс".
Инулинът е растително вещество, насърчаващо растежа на полезните бактерии в червата.
В настоящото изследване с гризачи специалисти от университета на Мичиган са използвали веществото за направата на гел, който са смесили с алергени - овалбумин от кокоши яйца и казеин от мляко.
Няколко седмици след приемането на гела при мишки с алергии е наблюдавано значително облекчение. Гризачите са престанали да страдат от тежък анафилактичен шок при контакт с алергените. Ефектът се е запазил и след прекратяване на терапията. Съставът на чревните бактерии при мишките също се е подобрил, отбелязват специалистите.
Резултатите от изследването показват, че гелът е достигнал до имунните клетки на тънките черва. Те играят централна роля в развитието на алергиите.
По-рано е доказано, че "обучението" на имунните клетки с алергени може да смекчи реакцията на организма. Новото изследване решава основния проблем при този подход: инулинът доставя алергените в червата почти непроменени.
/ТС/
news.modal.header
news.modal.text