site.btaУчени създадоха гел на растителна основа за облекчаване на хранителни алергии
![Учени създадоха гел на растителна основа за облекчаване на хранителни алергии](/upload/8513175/eggs-1490054_640.jpg?l=1000)
![Учени създадоха гел на растителна основа за облекчаване на хранителни алергии](/upload/8513175/eggs-1490054_640.jpg?l=1000&original=8cc6f987f8caeaeebfe4a8dbb017c49c4e342a62)
Учени от САЩ са създали гел за перорално приложение на основата на инулин, който помага за облекчаване на хранителни алергии, пише сп. "Нейчър матириълс".
Инулинът е растително вещество, насърчаващо растежа на полезните бактерии в червата.
В настоящото изследване с гризачи специалисти от университета на Мичиган са използвали веществото за направата на гел, който са смесили с алергени - овалбумин от кокоши яйца и казеин от мляко.
Няколко седмици след приемането на гела при мишки с алергии е наблюдавано значително облекчение. Гризачите са престанали да страдат от тежък анафилактичен шок при контакт с алергените. Ефектът се е запазил и след прекратяване на терапията. Съставът на чревните бактерии при мишките също се е подобрил, отбелязват специалистите.
Резултатите от изследването показват, че гелът е достигнал до имунните клетки на тънките черва. Те играят централна роля в развитието на алергиите.
По-рано е доказано, че "обучението" на имунните клетки с алергени може да смекчи реакцията на организма. Новото изследване решава основния проблем при този подход: инулинът доставя алергените в червата почти непроменени.
/ТС/
news.modal.header
news.modal.text