site.btaДиетолози съветват как да изберем най-полезния черен шоколад

Диетолози съветват как да изберем най-полезния черен шоколад
Диетолози съветват как да изберем най-полезния черен шоколад
Илюстрация: Пиксабей

Горчивият черен шоколад без изкуствени добавки се смята за най-здравословен, според британски експерти, цитирани от "Дейли мейл".

При избора на черен шоколад трябва да се отдава предпочитание на варианти с високо съдържание на какао, без емулгатори и други изкуствени добавки, отбелязват диетоложките Кейтлин Колучи и Шарлот Фостър.

Продуктите с подобни характеристики е по-вероятно да са богати на желязо, цинк, магнезий и антиоксиданти. 

Колучи обяснява, че обикновено високото съдържание на какао (над 70 процента) свидетелства за достатъчно количество флаваноли в продукта. Това са разнообразни по структура горчиви растителни вещества от подгрупата на флавоноидите, които играят важна роля в защитата на растенията от вредители и в осигуряването на имунитет. 

Многобройни изследвания показват, че повишената консумация на флаваноли нормализира кръвното налягане и нивата на холестерола в организма.

Експертите допълват, че високото съдържание на какао е показател и за това, че шоколадът е богат на желязо, цинк, магнезий и фибри.

Цинкът е от съществено значение за дейността на над 300 ензима, които участват в метаболизма, храносмилането и функциите на нервната система. 

Магнезият и желязото са полезни за сърдечносъдовата система, а фибрите стимулират стомашно-чревния тракт.

Шарлот Фостър казва, че е също толкова важно да се следи за количеството на изкуствените добавки в шоколада, като например емулгаторите, тъй като те могат да намалят полезните свойства на продукта. Някои изследвания върху животни са установили, че емулгаторите могат да предизвикат възпаление в организма, влияейки на баланса на чревните микроби. 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:36 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация