site.btaПластмасовите бутилки могат да предизвикат диабет

Пластмасовите бутилки могат да предизвикат диабет
Пластмасовите бутилки могат да предизвикат диабет
Снимка: AP Photo/Stew Milne, File

Американски учени откриха преки доказателства, които свързват ключов химикал в пластмасовите бутилки с по-висок риск от диабет тип 2, съобщи сайтът на в. "Индипендънт". 

Този химикал - бисфенол А, който се използва и в други опаковки за храна и напитки, може да намали чувствителността към хормона инсулин, който регулира метаболизма на захарта. 

Резултатите са публикувани в сп. "Диабет" (Diabetes). Те ще бъдат  представени на научни срещи на Американската асоциация по диабет от екип от Калифорнийския политехнически университет. Учените призовават американското Управление за защита на околната среда да преразгледа безопасните норми за излагане на бисфенол А в бутилките и опаковките за храна. 

И предишни изследвания показаха, че бисфенол А може да наруши човешките хормони. Той е свързван с поява на диабет, но досега не е оценявано пряко дали попадането му у възрастни хора увеличава риска от автоимунното заболяване.

Изследователите разпределят на случаен принцип 40 здрави възрастни да получават плацебо или около 50 микрограма на килограм от телесното им тегло бисфенол А дневно.

Тази доза бисфенол А е количеството, което понастоящем е е прието за безопасно в САЩ.

Хората, на които е бил даден бисфенол А, са били по-малко чувствителни към инсулин след 4 дни. 

"Тези резултати предполагат, че може би безопасната доза в САЩ трябва да бъде преразгледана", предупредиха изследователите.

Според тях намаляването на излагането на BPA чрез подходи като използването на бутилки от инокс или стъкло и консерви без бисфенол А може да намали риска от диабет.

Пластмасовите бутилки са разпространени масово в целия свят поради тяхното удобство, но все повече изследвания пораждат опасения за въздействието на химическите им компоненти върху здравето.

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:44 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация