site.btaШестият празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“ в Черни Осъм събра любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна

Шестият празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“ в троянското село Черни Осъм събра многобройни любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906 г.“ 

В кулинарно-фолклорния празник се включиха над 450 самодейци от София, Велинград, Велико Търново, Хасково, Русе, Враца, Първомай, Дряново, Ловеч, Троян и др.

На място организаторите приготвяха характерното за троянския край ястие боб с коприва, което е една от емблемите на селото. 

„Бобът трябва да бъде задължително шарен. Чука се, вечерта се залива с вода, сутринта се преплаква в две води и се слага в казана да ври. Когато стане полуготов, се слагат зеленчуците. Копривата се добавя малко преди крайната фаза, само да се попари“, каза за БТА главният майстор - готвач на събитието Николай Николов.

Над 240 литра бобена чорба бяха раздадени на гостите на празника и по думите на екипа от готвачи, дори да се увеличи дозата двойно, пак няма да бъде достатъчна за всички желаещи.

Празникът започна с дефиле от Природонаучния музей в селото до площада пред читалището, в което се включиха всички самодейци, троянският Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки и официални гости.

За първи път беше подредена и търговска улица, от която гостите на празника имаха възможност да си закупят местни храни, билки, подправки и занаятчийски произведения.

Освен изпълнения на 25 фолклорни състава, присъстващите чуха и изпълнения на певицата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:15 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация