site.btaСофийският университет беше домакин на връчването на наградите "Студент на годината" за академичната 2024 г.

Софийският университет беше домакин на връчването на наградите "Студент на годината" за академичната 2024 г.
Софийският университет беше домакин на връчването на наградите "Студент на годината" за академичната 2024 г.
Софийският университет беше домакин на връчването на наградите "Студент на годината" за академичната 2024 г. Снимка: Софийски университет

Традиционната церемония по връчване на наградите “Студент на годината'' се проведе за седми път в Аулата в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. С нея се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. “Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите, и отличаване на най-добрите сред тях, съобщават на сайта си от Софийския университет.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, представители на ректорското ръководство, декани на различните факултети, преподаватели, студенти и гости. Водещи на церемонията бяха Антония Димитрова и Петър Желев от Факултета по журналистика и масова комуникация.

В тържествената вечер бяха отличени 40 студенти и докторанти в 12 категории за студент на годината на Софийския университет. Конкурсът се провежда от 2016 г. под патронажа на ректора на СУ, който е и председател на журито.

Студент на годината на Софийския университет за 2024-а академична година е Люба Конова от Факултета по математика и информатика (ФМИ). Тя получи наградата си лично от ректора проф. д-р Георги Вълчев, отбелязват от СУ.

Люба благодари за наградата, като сподели, че през последните години Софийският университет е станал много специален за нея, както и че всеки път, когато е на световен подиум, с гордост отбелязва къде учи и се развива.

Люба Конова е магистър в специалност “Логика и алгоритми“ във ФМИ на Софийския университет. От малка има силен интерес към математиката и вече има опит от участия в много олимпиади и състезания. Вълнува се от приложната математика, а логиката сравнява с постимпресионистките течения в изкуството. Стремежът й е да допринесе за математиката чрез продължението на академичния си път след магистърска степен. Намира вдъхновение в преподаването, както на гимназисти, така и като хоноруван преподавател в университета. Участва активно в подготовката на национални отбори по състезателна математика.

Люба вече е и автор на математически задачи. Води курсове по математика с ученици от втори и трети клас. Носител е на три медала от Европейската олимпиада по математика за момичета и на две отличия от Шаригиновата олимпиада по геометрия.

За докторант на годината е отличена Милена Крачанова от катедра “История и теория на културата“ на Философския факултет на Софийския университет, която има дългогодишен опит като архитект и изследовател - автор е на редица научни публикации.

В началото на церемонията председателят на Студентския съвет на Софийския университет, Радослав Христов, отправи приветствие към присъстващите в залата и изрази радостта си да види всички заедно – ректорско ръководство, преподаватели и студенти. “Днес не просто ще раздадем награди, а ще посочим пример за подражание, защото отличените студенти и докторанти тази вечер не са обикновени. Заедно със своето образование те пишат научни статии, творят, участват в спортни състезания, организират събития, вече даже и преподават“, каза Радослав Христов и допълни, че с всичко това те издигат името и авторитета на Алма матер.

Ректорът на Софийския университет отбеляза, че за него е чест и удоволствие в този ден да бъдат всички заедно в Аулата и посочи, че трябва да се опитваме да променяме посоката – да даваме път на знаещите, на можещите, на тези, които добре и правилно са подредили своите приоритети. “Ние всички като преподаватели знаем, че е много трудно в точния момент да насърчиш младия човек, който понякога, разбира се, изпитва колебания“, каза ректорът и поздрави настоящия и всички предишни екипи на Студентския съвет за това, че вече няколко поредни екипа непрекъснато повишават нивото на това събитие и започват да го превръщат в запазен знак на Софийския университет.

Проф. Вълчев благодари и на всички участници в журито, след което се обърна и към онези студенти, които няма да получат награда. Призова ги да не се обезсърчават, защото техният труд също е значим и да продължават по този път. В заключение проф. Георги Вълчев изрази надеждата си през следващите години заедно с Министерството на образованието и науката (МОН) да намерят онези механизми, с които да стимулират младите хора, които са бъдещето на България.

“Всъщност да си студент в Софийския университет, в Алма матер, е от една страна гордост, от друга страна отговорност“, каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той се върна в спомените за своите студентски години, като отбеляза, че и тогава, когато е влизал в сградата на университета, са се усещали различни неща от тези, които можеш да почувстваш извън нея – свобода - как знанието и науката могат да променят света и заедно с това имаш своите мечти за бъдещето. Проф. Цоков пожела на всички още по-упорито и още по-настойчиво да преследват своите мечти и да знаят, че студент на Софийския университет е наистина голяма гордост, защото това е най-старата академична институция у нас – с над 135 години история, университет, който е сред първите 4,7% от водещите университети в света.

Министър Цоков акцентира, че Софийският университет е едно специфично място на духа и науката, като отправи своята благодарност и към преподавателите. “Вие вече сте победители. Победители в този двубой на поп-културата и знанието, с настоящето и бъдещето, и искам да ви пожелая да бъдете все така упорити, креативни, да се доверите на вашите преподаватели и наистина заедно да променим бъдещето на България към по-добро. Успех!“, се обърна той към номинираните студенти.

Победител в категория “Хуманитарни науки“ е Елени Манова. Наградата ѝ бе връчена от доц. Георги Бърдаров, автор на редица бестселъри и преподавател по социално-икономическа география. Елени е магистър в специалност “Преводач-редактор”. Член е на Асоциацията на преводачите. Постиженията ѝ включват участие в многобройни културни проекти и семинари като представител на Посолството на Гърция в София.

В категория “Правни науки“ победител е Ани Павлова. Тя получи наградата си от председателя на Висшия адвокатски съвет, д-р Ивайло Дерменджиев. Ани е студент в пети курс в специалност “Право” и стажант по програма “Фулбрайт” към Софийския районен съд. 

Студент на годината в категория “Стопански науки“ е Апостол Спасов, студент във втори курс, специалност "Стопанско управление с английски език". Наградата си получи от банкера и финансист Левон Хампарцумян. Номинирани бяха и Емилиян Андреев и Адриана Браничева. Апостол създава проект за онлайн магазин, който е базиран върху сайта на Софийския планетариум. От 2020 година насам, създадената от Апостол и негови приятели фирма, Photonics Design Bureau се радва на все по-големи успехи. 

Студент на годината в категория “Здравеопазване“ е Елица Михайлова, шести курс на специалност "Медицина". Тя получи наградата си от председателя на Българския лекарски съюз, д-р Иван Маджаров . Елица е демонстратор в Симулационния център на Медицинския факултет. Сред постиженията й е стаж в отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации в Хайделберг, Германия. Тя е активен участник в организацията на тазгодишния Национален студентски хирургичен университет.

В категория “Математика и информатика“ студент на годината е Виолета Кастрева - втори курс на специалност “Компютърни науки“. Тя получи наградата си от изпълнителния директор на Института INSAIT, инж. Борислав Петров. За призьорите в тази категория бяха осигурени и специални награди от Мусала Софт.  Виолета има опит със състезания по математика и е създател на софтуерни продукти. За последната година е донесла на университета 5 златни и сребърни медала от олимпиади по математика, като 2 от тях са от международни олимпиади.

В категория “Педагогически науки“ студент на годината е Владислава Станоева, трети курс на специалност "Педагогика". Тя получи наградата си от проф. д-р Румяна Пейчева, директор на Центъра за дистанционно обучение на СУ. Владислава е стажант в отдел “Международно сътрудничество“ на Софийския университет.

В категория “Социални науки“ победителят е Никол Делчева - студент във втори курс на специалност “Европеистика”. Наградата ѝ бе връчена от проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет за периода 2015-2023 г. Постиженията ѝ включват участие в симулация на Европейския съвет в ролята на министър-председател на България; победа в конкурса "Жените и дипломацията - посланик за един ден"; участие в менторската програма “Shapers of Tomorrow”.

В категория “Природни науки“ победител е Добрина Иванова. Наградата ѝ връчи чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, зам.-ректор по научноизследователската и научната проектна дейност на СУ. Добрина е студент в трети курс на специалност “Химия”. Част е от Лабораторията по наука и технология на наночастиците в СУ. Участва в подготовката на учениците в седми клас за кандидатстване в Националната природо-математическа гимназия, както и на кандидат-студенти.

В категория “Спорт“ победителят е Евангелина Дяксова, която беше наградена от двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. Тя е студент в четвърти курс на специалност “Право”. Носител е на два златни медала по спортно ориентиране от Националната универсиада за 2024 г., на златен медал от Шампионата по ориентиране на Югоизточна Европа 2023 г. в Босна и Херцеговина, както и на златен и бронзов медал от държавното първенство по ски ориентиране 2024 – щафети и средна дистанция.

Денис Василев - студент в трети курс на специалност “Международни отношения”, е победителят в категория “Доброволческа дейност“. Наградата му връчи Татяна Матева, заместник-председател на Студентския съвет към Софийския университет. Денис е председател на Студентския дипломатически клуб. Постиженията му включват организиране на различни събития и срещи с политици, посланици, общественици и журналисти, създаване на партньорство с организации като “Полити”, “Приятели на Арабския свят”, фондация “Солей” и “Студентите могат”.

Първи студент на годината в категория “Изкуства“ е Надежда Чаушева, четвърти курс на специалност “Изобразително изкуство“. Нейни подгласници са Мария Николова и Калина Монева. Наградата бе връчена от директора на Сатиричния театър “Алеко Константинов“. Постиженията на Надежда включват организиране и участие в изложба на специализантите по живопис “4 измерения“ в галерия “Алма Матер“; участие в 14-ти международен конкурс за живопис и смесени техники в галерия “Леседра“, както и пърформанс в рамките на фестивала “Телесно-образно”.

В програмата на тържеството се включиха вокален състав “Лингвакорд“, с ръководител д-р Вълчан Вълчанов, пианистът Виктор Владков и певиците Деси Райкова и Десислава Гудова, допълват от СУ.

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:55 на 17.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация