site.btaФренски и испански учени изследват токсично микроводорасло

Френски и испански учени изследват токсично микроводорасло
Френски и испански учени изследват токсично микроводорасло
Снимка: АП/Ricardo Mazalan

Френски и испански учени стартираха изследователска програма, за да разберат развитието на токсични микроводорасли, които доведоха до затварянето на няколко плажа през 2021 г. и предизвикаха паника в Баската автономна област, наричана също Страната на баските, предаде АФП. 

Ostreopsis ovata - токсично микроводорасло, добре познато в Средиземно море от няколко години, понастоящем обитава граничещото с Атлантическия океан баското крайбрежие, както на територията на Франция, така и на Испания. 

Учените смятат, че присъствието му е пряко следствие от климатичните промени и затоплянето на океана.

Този "пришълец в местния пейзаж" предизвика "сериозна криза" през лятото на 2021 г., припомни на пресконференция Еманюел Алзури, кмет на Бидар, Франция, и президент на група с научни интереси.

Няколкостотин съобщения за симптоми на грип, ринит или дразнене на дихателните пътища послужиха като предупредителен сигнал за длъжностните лица, принуждавайки ги да затворят плажовете на Биариц, Бидар и Сен-Жан дьо Луз.

Изследователската програма, в която участват учени и институции от двете страни на границата, разполага с бюджет от 2,2 милиона евро.

На испанското баско крайбрежие проблемът също се материализира през 2021 г., въпреки че водораслите са открити там още през 2007 г., казва Хосе Игнасио Асенсио, депутат от провинция Гипускоа.

Макар и да не става въпрос за "експоненциален растеж", за първи път този вид се наблюдава на северното атлантическо крайбрежие, отбелязва Елвир Антажан от Френския изследователски институт за експлоатация на морето.

Няколко фактора благоприятстват установяването му, като например вълноломите по крайбрежието, които улесняват прикрепването му, и температурата на водата от над 20 градуса.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:22 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация