Целта на симулираната марсианска мисия беше да разберем дали е възможно в едни имитиращи космоса условия да направим българско кисело мляко
“Целта на първата марсианска мисия, в която бе включена авторката Изабела Шопова, бе да разберем дали е възможно в едни нетипични, и трудно адаптируеми за живот условия, безпроблемно да направим продукт, който е консумиран от векове на Земята – българското кисело мляко‘‘, каза в интервю за БТА проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН). През декември 2023 г. в популярното списание “Journal of Ethnic Foods’’ е публикувана статия, написана от екип български учени във връзка с проведен експеримент, по време на симулирана марсианска мисия. Експериментът е реализиран в изследователската станция, която се намира в пустинята Юта, САЩ, и която имитира условията на планетата Марс.