site.btaОтбелязаха с научна конференция Деня на хранително-вкусовата промишленост

Отбелязаха с научна конференция Деня на хранително-вкусовата промишленост
Отбелязаха с научна конференция Деня на хранително-вкусовата промишленост
Снимка: Съюз по хранителна промишленост

Традиционният Ден на хранително-вкусовата промишленост в България е възобновен през последните 20 години по инициатива на ветераните на хранително-вкусовата промишленост. Тази година Съюзът по хранителна промишленост (СХП) е организирал честване на празника на хранителната индустрия под патронажа на министъра на земеделието и храните, съобщиха от Българския ветеринарен съюз (БВС). 

През 2023 г. СХП отбелязва 58 години от създаването си. В България в хранителната промишленост са заети около 80 хиляди лица - около 16% от заетите в преработващата промишленост. 

Празничният ден е бил открит от дългогодишния председател на СХП – д-р Светла Чамова. Приветствие към присъстващите е отправил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който е говорил за посоките в дейността на министерството, за да може България да стане водещ европейски пазарен лидер за биохрани. „Земеделието и храните са една неразривно свързана агрохранителна верига“, е казал Вътев. Той е наградил отличените български компании в националния конкурс на СХП „Хранително-вкусовата промишленост – нови продукти и технологии 2023 година“. 

На Деня на хранително-вкусовата промишленост са присъствали още изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните – д-р Светлозар Патарински, зам.-председателят на Българския ветеринарен съюз – д-р Мирослав Първанов, и над 200 експерти, специалисти, учени, производители, преработватели в хранително-вкусовата промишленост и представители на браншови организации. 

Празничният ден е продължил с провеждането на XX Национална научно-практическа конференция: „Хранителната индустрия в България – настояще и бъдеще”. Конференцията е била в две пленарни сесии с модератори д-р Милена Кръстанова и Надежда Василева. Лектори на конференцията са били изявени лица в сферата на храните – проф. д-р Веселка Дулева (началник отдел „Храни и хранене” към Националния център по общественото здраве и анализи), проф. д-р Донка Байкова (специалист по хранене и диететика с дългогодишна научно-преподавателска и практическа дейност) и още 17 специалисти. Ветеринарните лекари, лектори на конференцията, са д-р Стоилко Апостолов (управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена“ и съветник на министър Вътев по биологично производство), д-р Мая Макавеева (експерт в дирекция „Биологично производство“ в МЗХ), и д-р Кремена  Стоева, гл. експерт в дирекция „Контрол на храните“, БАБХ, допълват от БВС.

Всички участници във форума са се обединили около общите каузи за намаляване загубата и разхищението на храни. /ПВ/

            

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:13 на 15.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация