site.btaАграрен университет - Пловдив е участвал в конференция на Европейския институт за иновации и технологии в храните

Аграрен университет - Пловдив е участвал в конференция на Европейския институт за иновации и технологии в храните
Аграрен университет - Пловдив е участвал в конференция на Европейския институт за иновации и технологии в храните
Сградата на Аграрен университет - Пловдив, снимка: Аграрен университет - Пловдив

Аграрен университет (АУ) - Пловдив, който е официалният български представител в Европейския институт за иновации и технологии в храните EIT Food, е взел участие в конференция на високо равнище в Брюксел на тема "Бъдещето на храните". Учебното заведение е било представено на форума от заместник-ректора по научна и проектна дейност проф. д-р Владислав Попов, съобщиха от екипа на висшето училище.

Със своя богат опит в развитието на иновации, внедряването им в агро-хранителната система и предоставянето на редовна обратна връзка към политическите институции, EIT Food спомага за оформянето на по-устойчива и прозрачна система, от която се нуждае света, разказват от АУ - Пловдив.

Основен лектор на конференцията е била Илиана Иванова, българският еврокомисар. В изказването си тя е пояснила каква подкрепа оказва Европейската комисия в направленията иновации, образование и научни изследвания. Иванова е посочила като пример за укрепване на регионалната иновационна екосистема в Европа в рамките на Новата европейска програма за иновации инициативата на Европейската комисия „Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи“ и нейното официално стартиране в Аграрен университет- Пловдив.

Комисар Иванова е обърнала внимание на ролята на образованието в процеса и е подчертала значимостта на европейските университетски алианси, (позовавайки се на първия "зелен" алианс UNIgreen), в сплотяването на европейското образователно пространство и зелените политики на ЕС.  UNIgreen e първият алианс в Европа по аграрни, биотехнологични и природни науки, който обединява осем университета. Аграрен университет- Пловдив е партньор в него, уточняват от висшето училище.

Проф. д-р Владислав Попов, управител на EIT Food Хъб България,  е провел среща с комисар Иванова. Двамата са обсъдили бъдещите възможности за развитие на научно-изследователска и иновационна екосистема в България. /ПВ/

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:34 на 07.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация