site.btaСтихосбирка на Румяна Пелова "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" бе представена в Перник

Стихосбирка на Румяна Пелова "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" бе представена в Перник
Стихосбирка на Румяна Пелова "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" бе представена в Перник
Снимка: НЧ "Съзнание - 1922"

Последната стихосбирка на Румяна Пелова "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" бе представена днес в галерия "Марин Гогев" в Перник, съобщи секретарят на местното читалище "Съзнание - 1922" Ани Савова. Това е шестата поред стихосбирка, сподели за БТА авторката. По думите й, избрала е в заглавието да присъстват кайсиевите ядки, защото съдържат много важен витамин. Освен това имат и символично значение чрез горчивината в живота, която лекува, разказва Пелова. 

Румяна Любенова Пелова е родена на 12 май 1967 г. в  Перник. По професия е електротехник и е работила по специалността си в черната металургия в продължение на 25 години. Литературата (и в частност поезията) са нейно хоби. С писане на стихотворения се занимава още от дете. През 90-те години има публикации в регионалните вестници, също в  пернишката антология от 1999 г. “Насаме с времето”, Алманах “ Поезия” за 2011 година на фондация “Буквите” и алманах Тракийска лира – Ямбол -2011 г., също в списание  “Смесена китка”, в международни алманаси и др. 

Пелова е печелила 3-то място на Националния Свиленградски конкурс по случай 8-ми март “Жената – любима и майка”; 3-то място на Мелнишки вечери на поезията; поощрителна награда във фейсбук конкурса “По стъпките на лятото”; награда на публиката в Шивачево 2011 г.; награда от Софийския национален конкурс, посветен на Рада Казалийска – 3-то място; приз от Благоевград, посветен на Вапцаров – 3-то място; номинация от конкурса – “От другата страна на кабела”2011; поощрителни награди от в-к “Уикенд” 2011 г. и конкурса “Ерато” през същата година.

Автор е на девет книги, три от които са проза. 

 

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:58 на 29.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация