site.btaДейвид Джулиъс и Ардем Патапутян спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина

EZ 12:53:01 04-10-2021
HT1251EZ.013
Нобелови награди - Швеция

Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина


Стокхолм, 4 октомври /БТА/
Американецът Дейвид Джулиъс и ливанецът Ардем Патапутян спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина за откриването на рецепторите за температура и допир, съобщи сайтът Nobelprize.org.


Откритията им обясняват как топлината, студът и допирът предизвикват сигнали в нервната система. Двамата учени показват, че йонните канали са важни за много физиологични процеси. Тези знания се използват за разработване на лечения за редица болести, включително и хроничната болка.


Заради пандемията от новия коронавирус Нобеловите лауреати ще получат наградите си у дома. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха отменени.


Тази година паричната равностойност на наградата е 10 милиона крони (1,1 милиона щатски долара). Тя се разделя между лауреатите.


Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг от Германия "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".
Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина спечелиха американецът Харви Олтър, британецът Майкъл Хоутън и американецът Чарлз Райс за откриването на вируса на хепатит С.


Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов /Русия/ /1904/, Роберт Кох /Германия/ /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/ /1945/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/, Джошуа Ледърбърг /САЩ/ /1958/ и други. /Христина Терзиева/ /ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:22 на 05.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация