site.btaЧетири български фирми за бутилиране на минерална вода кандидатстват за вписване в европейски регистър

Четири български фирми за бутилиране на минерална вода кандидатстват за вписване в европейски регистър
Четири български фирми за бутилиране на минерална вода кандидатстват за вписване в европейски регистър
Снимка: Христо Касабов/БТА, архив

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) подпомогна производители на 4 български минерални води да изготвят заявления за регистрацията си като географски означения в европейския регистър, съобщава МЗХ.

За вписване в регистъра като Защитени наименования за произход (ЗНП) кандидатстват водите - "Натурална минерална вода Михалково - естествено газирана", "Натурална минерална вода Хисар", "Натурална минерална вода Велинград", а "Натурална минерална вода от Горна Баня" - за Защитено географско указание (ЗГУ).

С приемането на новото европейско законодателство, касаещо схемите за качество, се разшири обхватът на допустимите за регистрация продукти. По този начин минералните води с географски означения, вписани досега на национално ниво, също могат да бъдат изпратени в Европейската комисия с цел кандидатстване за регистрация, без да се прилага националната процедура от държавата членка. 

Защитеното наименование за произход (ЗНП) идентифицира продукт: произхождащ от специфично място, регион или, в изключителни случаи, държава; чието качество или характеристики се дължат основно или изключително на специфична географска среда с присъщите ѝ природни и човешки фактори, и чиито етапи на производство се извършват в определения географски район. Основната отлика между ЗНП и ЗГУ е, че докато при ЗНП всички етапи на производство от добив на суровини до получаване на крайния продукт се осъществяват в определения географски район, при ЗГУ поне един от етапите на производство или подготовка на продукта следва да се извършва в определения географски район.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:26 на 14.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация