site.btaНад хиляда фиданки бяха посадени в село Струмяни, където миналото лято пожар засегна 18 000 декара площ

Над хиляда фиданки бяха посадени в село Струмяни, където миналото лято пожар засегна 18 000 декара площ
Над хиляда фиданки бяха посадени в село Струмяни, където миналото лято пожар засегна 18 000 декара площ
Символично залесяване на опожарената Малешевска планина. Снимка: Югозападно държавно предприятие

Над хиляда фиданки бяха посадени в село Струмяни, в района на Малешевска планина, където през лятото на миналата година пожар засегна площ от 18 000 декара. Това каза за БТА инженер Валентин Чамбов, директор на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Схемата на залесяването е съобразена със създаването на противопожарна ивица от широколистен дървесен вид (косматия дъб) и създаване на високопродуктивна иглолистна гора със стопанско предназначение. Миналата година имаме може би рекордни за историята на предприятието пожари в такъв голям мащаб. Около 3000 декара от засегнатите изгоряха "върхово", тоест гора, която сме загубили безвъзвратно. Огънят, който минава "върхово" по короните на дърветата, ги унищожава напълно и обикновено те не могат да се възстановят, поясни инж. Чамбов.

В акцията по залесяване се включиха заместник-министърът на земеделието и храните инж. Стоян Тошев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Асен Марков, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов, директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов, директорът на РСПБЗН комисар Валентин Василев, заместник-областният управител Христо Иванов, горски служители, пожарникари, военни и полицаи.

Днешната инициатива е част от проявите, посветени на 100-годишнината от отбелязването на Седмицата на гората. Тя цели да покаже доброто сътрудничество между институциите, които, по думите на директора на ЮЗДП, работят добре заедно и в тежки моменти. Почти на всички пожари бяхме заедно с пожарникарите, военни, полицаи, служители на жандармерията. Проведохме това символично събитие, което да покаже, че ние, институциите, сме работили добре заедно и в тежките моменти", обясни инженер Валентин Чамбов.

За залесяването на площ от близо два декара са използвани фиданки от космат дъб и черен бор. По думите на директора на Югозападното предприятие приоритет в работата на горските служители е именно възстановяването на унищожените гори. Унищожените площи трябва да бъдат освободени в най-кратки срокове. След като бъде премахната изгорялата дървесина, площта ще бъде обработена и подготвена за залесяване. "Надяваме се с усилия от наша страна и с помощта на Министерството на земеделието и храните, и с доброволци тази година да се справим с голяма част от последствията от пожарите, и през тази година да нямаме нови пожари", каза инженер Чамбов. По думите му за залесяване на един декар горска площ са необходими 500 фиданки, а видовете космат дъб и черен бор са едни от най-подходящите за това.

Ние имаме готовност за едно по-голямо по мащаб залесяване, имаме значителен брой разсадници. Въпросът е да не се стига до залесяване на непредвидени места, каза още директорът на Югозападното държавно предприятие.

През изминалата година пожарите на територията на ЮЗДП са 125, като половината пламнаха през месеците юли и август. Освен в Малешевската планина, в района на Струмяни, най-големите пожари бяха в района на териториалните поделения в Катунци, Симитли, Невестино, Осогово и Радомир. 

На територията на ЮЗДП ДП Благоевград през 2024 г. са залесени 1221 дка с фиданки от широколистни дървесни видове - космат дъб, цер, зимен дъб, благун, дива круша, полски бряст, черна елша, топола и иглолистни видове - бял бор, черен бор, обикновен смърч и дървовидна хвойна. За 2025 г. са планирани за залесяване 915 дка с фиданки от бял бор, черен бор, зимен дъб, цер, бук, дребнолистна липа, топола и космат дъб.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:29 на 18.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация