site.btaЗемеделското министерство за първи път отваря прием за подпомагане на застраховането на реколтата по Стратегическия план

Земеделското министерство за първи път отваря прием за подпомагане на застраховането на реколтата по Стратегическия план
Земеделското министерство за първи път отваря прием за подпомагане на застраховането на реколтата по Стратегическия план
Снимка: Владимир Шоков/БТА, архив

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) започва прием на заявления за подпомагане по интервенцията "Инструменти за управление на риска - финансов принос за премиите по застрахователните схеми". Тя се прилага за първи път в рамките на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 –- 2027 г. Схемата е позната на земеделските стопани, които до момента са се възползвали от нея под формата на държавна помощ, съобщават от МЗХ.

Бюджетът на приема е в размер на 10 млн. евро, а заявяването ще се осъществява чрез посочване на намерение за участие по интервенцията в общото заявление за подпомагане по реда на Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни. От кандидатите се очаква изрично да отбележат в таблицата на използваните парцели намерение за застраховане срещу всеки парцел, който ще бъде заявен. 

Допустимите кандидати са активни земеделски стопани, чиито стопанствата са в сектор "Растениевъдство" и в тях да се отглеждат: овощни култури над 0,5 ха, встъпили в плододаване и в период на експлоатация на насажденията към момента на кандидатстване; зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0,1 ха; зеленчукови култури над 0,3 ха; етерично-маслени и медицински култури над 0,5 ха; тютюн над 0,1 ха; зърнени култури над 5 ха; маслодайни култури над 0,5 ха.

Стопаните, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подпомагат за първите 1000 ха от площите си.

Кандидатите трябва да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания, за един или няколко от следните застрахователни рискове - неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия или други неблагоприятни климатични събития. Крайната дата на периода, за който е сключен застрахователният договор, трябва да е след датата на отбелязване на намерение за участие по интервенцията за застраховане в общото заявление за подпомагане.

Финансовата помощ е в размер до 70 на сто от размера на застрахователната премия, но не повече от следните максимални стойности:

  • размер на подпомагане при овощни култури, зеленчукови култури, тютюн, етерично-маслени и медицински култури, отглеждани на открито – до 420 лв./ха;
  • размер на подпомагане на хектар при оранжерийно производство – до 1260 лв./ха;
  • размер на подпомагане на хектар при отглеждане на зърнени и маслодайни култури – до 75,6 лв./ха.

В Наредба № 2 от 18 март 2025 г. подробно са описани условията и реда за предоставяне на подпомагането, както изискванията, които е необходимо да се спазват от бенефициентите.

Текстът на заповедта на министъра на земеделието и храните е достъпен на интернет страницата на МЗХ.

БТА припомня, че в момента тече национална информационна кампания на Министерството на земеделието и храните във връзка с приема на заявления по директни плащания за 2025 г. По време на откриването на кампанията заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева каза, че един от новите акценти към кампания директни плащания е свързан със заделянето на 1,5 процента от бюджета за създаване на взаимоспомагателен фонд. "Той ще се прилага за управление на риска в земеделието, а именно при неблагоприятни климатични условия, пазарни смущения и въобще рисковете, които се случват неизбежно. Първата стъпка е застраховането", обясни заместник-министърът на земеделието и храните.

Националната информационна кампания се провежда от 17 март до 9 април, като са предвидени срещи със земеделските производители във всички областни градове.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:42 на 26.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация