site.btaВ Община Болярово подготвят за отдаване на концесия изворите с минерална вода в село Стефан Караджово

В Община Болярово подготвят за отдаване на концесия изворите с минерална вода в село Стефан Караджово
В Община Болярово подготвят за отдаване на концесия изворите с минерална вода в село Стефан Караджово
Снимка: Христо Касабов/БТА, архив

Подготвена е документацията за отдаване на концесия на изворите с минерална вода в село Стефан Караджово. Очаква се процедурата да бъде обявена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), каза пред журналисти кметът на Община Болярово Христо Христов.

Концесията трябва да бъде обявена съгласно условията на Община Болярово, за които ведомството е информирано. Според решение на Общинския съвет, 85 процента от концесионните такси трябва да постъпват в общинската хазна, уточни кметът.

БТА припомня, че находището на минерална вода в Стефан Караджово от години не се оползотворява. Двата сондажа в селото са предоставени за безвъзмездно управление и ползване на Община Болярово през 2011 г. с решение на МОСВ за срок от 25 години.

"Надяваме се тази година да дадем ход на този процес, това е много важно за нас. Има достатъчно дебит минералната вода. Има потенциални инвеститори, които проявяват интерес. В активни преговори сме с Министерството на околната среда и водите", посочи още Христов.

Според експерти минералната вода в Стефан Караджово е с постоянна температура 20 - 22 градуса и се равнява по свойства на водата в Карлови Вари, Чехия. Препоръчва се за лечение на сърдечносъдови, урологични, стомашно-чревни и ендокринни заболявания. 

"Навремето се бутилираше, може и с лечебна цел. Когато се използваше за определени процедури, водата се подгряваше до необходимата температура. Сега обаче интересът е най-вече към бутилиране или евентуално изнасяне. Това са заявили потенциалните инвеститори в общинската администрация", каза още кметът на крайграничната община.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:31 на 20.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация