site.btaРавнището на безработицата в община Троян в края на миналата година е било почти два пъти по-ниско от средното за областта
![Равнището на безработицата в община Троян в края на миналата година е било почти два пъти по-ниско от средното за областта](/upload/10687474/viber_image_2025-02-14_17-43-30-301.jpg?l=1000)
![Равнището на безработицата в община Троян в края на миналата година е било почти два пъти по-ниско от средното за областта](/upload/10687474/viber_image_2025-02-14_17-43-30-301.jpg?l=1000&original=)
Равнището на безработицата в община Троян в края на миналата година е било почти два пъти по-ниско от средното за областта. Това показват данните, предоставени след запитване на БТА от Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) – Троян. Безработицата в община Троян към 31 декември 2024 г. е била 4,2 процента, спрямо 8,10 процента за област Ловеч.
В края на миналата година бюрото по труда са били регистрирани 533 безработни лица, като от тях с висше образование са били 104 човека, със средно – 343 и 59 с основно. Регистрираните безработни с начално и по-ниско образование са били 27. Продължително безработните са били 85 човека или 15,9 на сто от всички безработни лица, като малко по-малко от половината от тях– 42, са жени.
Данните за професионалното направление на регистрираните безработни в ДБТ – Троян показват, че основната част – 279 човека са специалисти, без квалификация са 166, а с работническа професия 88 човека. Безработните младежи между 20 и 29 години са били 58, а хората на възраст над 50 години са общо 261.
Най-често заявяваните свободни работни позиции от работодатели са за персонал, зает с услуги за населението и търговията, оператори на стационарни машини и съоръжения, машиностроители и работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни, посочват от ДБТ – Троян.
"Трудно се намира не просто хора за работа, но такива, които да имат желание да работят и наистина да знаят какво правят", каза за БТА Красимир Батолов, ресторантьор, при когото работят около 40 човека. Липсва персонал – от сервитьори до обучени готвачи, които да могат да носят отговорност, посочи той. Според него проблемът с липсата на работна ръка е повсеместен във всички браншове.
Батолов разказа, че поддържа партньорство със Средно училище "Васил Левски" в Троян, като ученици от паралелката по ресторантьорство вече две години карат практики при него. Те вече са напълно подготвени като имат и наставник от персонала, който да им помага и ръководи, посочи той.
/СЛС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text