site.btaСтремим се да развиваме и популяризираме вината от традиционния за Видинския край сорт Гъмза, каза технологът Анита Младенова

Стремим се да развиваме и популяризираме вината от традиционния за Видинския край сорт Гъмза, каза технологът Анита Младенова
Стремим се да развиваме и популяризираме вината от традиционния за Видинския край сорт Гъмза, каза технологът Анита Младенова
Технологът Анита Младенова. Снимка: Кореспондент на БТА във Видин Росен Младенов

Стремим се да съхраним, развиваме и популяризираме вината от традиционния за Видинския край сорт Гъмза. Това каза в интервю за БТА технологът Анита Младенова от винарска изба "Ново село" в едноименното видинско село. Освен Гъмза, отглеждаме и Рекацители, които са типични за района на крайния Северозапад. Може би единствени в България преработваме и сорта Дунавски лазур, който е създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен. Това е едно доста интересно бяло вино - кръстоска между Рекацители и Совиньон Блан. То взема свежестта на Рекацители и цветущите аромати на Совиньон Блан. В съчетание се получава много приятно вино, допълни технологът.

Строителството на избата в Ново село започва през 1939 г. от кооперативен съюз от доброволци, като целта им е била да преработват произведеното собствено грозде. През 1946 г. е винифицирана и първата гроздова реколта. Тогава основно се е наблягало на преработката на сорта Гъмза. След национализацията избата става държавна. През 2019 г. сградата и прилежащите имоти са закупени от "Бен Хън агро" ООД - с. Ново село, като тогава се създава и новата търговска марка изба "Ново село", обясни Анита Младенова. 

По думите й фирмата притежава 750 дка собствени лозя, от които 450 дка са млади насаждения. Вече 3-4 години плододават. Основно се отглежда сортът Гъмза, с който най-вече популяризираме и избата, уточни тя. От червените сортове се отглеждат също Каберне Совиньон, Каберне Фран, Санджовезе и Сира. Можем да се похвалим и с голямо разнообразие на белите сортове – Совиньон Блан, Рекацители, Шардоне, Вионие и Мускат Отонел. Цялата гроздова продукция се преработва в избата, подчерта технологът. И допълни, че тероарът на Ново село се отличава с благоприятен климат и плодородни песъкливи почви, съчетани с благотворното влияние на река Дунав.

Приключва основният ремонт на сградите. С европейско финансиране са подменени оборудването, машините, съоръженията. Закупени са нови неръждаеми съдове, в които се винифицират вината, обясни Младенова. 

Една от нашите цели е да развиваме винен туризъм. Разполагаме със зала за дегустации с капацитет 72 седящи места. Предлагаме пакетни цени за дегустации на наши вина. От миналата година сме част от сдружение "Дунавски винари", което обединява 14 изби от Западна и Централна Дунавска равнина. Наблюдава се засилен интерес по време на съвместната инициатива "Ден на отворените врати". Посетителите се интересуват от качеството на вината, от продуктовата гама и смело мога да кажа, че все повече хора разбират от хубаво вино, отбеляза Анита Младенова. А виното е божествена напитка, която събира и сплотява хората. То е култура, подчерта тя. 

Срещаме голям проблем с липсата на работна ръка при отглеждането на лозята и гроздето. Това принуди собствениците да закупят техника за механизирана обработка - за кастрене, борба с плевелите, за връзване. Преди две години закупихме гроздокомбайн, защото не успяваме да съберем реколтата навреме, обясни тя. И допълни, че към момента съществуват редица законови ограничения, които пречат на професионалната им работа. Затова според Младенова са необходими спешни законодателни промени.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:58 на 23.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация