site.btaБял Мавруд - рядък сорт, роден за правене на вино
![Бял Мавруд - рядък сорт, роден за правене на вино](/upload/10681663/bql.jpg?l=1000)
![Бял Мавруд - рядък сорт, роден за правене на вино](/upload/10681663/bql.jpg?l=1000&original=b54130e9b1fb721a56f470c4101758b10bad5356)
Маврудът е един от най-старите винени сортове у нас, много ценен от производители и любители на напитката, дори обвит в легенди. Но съвсем не е легенда, че съществува Бял Мавруд и че също е роден за правене на вино, разказа в интервю за БТА технологът Николай Колев от винения проект "Дюс Уайнъри" (Deuce Winery), чиято дейност се развива основно в района на Пловдив.
По труден път обаче се достига до Белия Мавруд, тъй като е почти изгубен. Николай Колев обясни, че в началото на 2000 година е направено изследване на сорта, както и на другия негов също неизвестен "брат" - Розовия Мавруд, от Аграрния университет в Пловдив в продължение на около 3 години. Целта е била да се намери сорт, който може да се конкурира успешно с Шардоне и Совиньон Блан. Заключението на изследването е, че Белият Мавруд не е подходящ за това и е предназначен за производството на така наречените масови вина. Николай Колев и съдружникът му в "Дюс Уайнъри" Лало Гешев обаче решават да намерят и възродят сорта.
"Нас това всъщност ни запали. Разгледахме подробно данните, които бяха представени - до 50 литра от сорта са били изследвани в години, които са били доста тежки - гроздето не е можело да натрупа достатъчно количество захари и да узрее спокойно, брано е по-рано, отколкото е необходимо, което е дало отражение на крайния резултат. Решихме първо да го открием и пазарът да каже своята последна дума, защото най-доброто вино е продаденото вино", заяви Колев.
Около две години двамата партньори не успяват да намерят чисти лозички от Бял Мавруд на едно място, за да развият идеята си да направят вино.
"Започнахме от 10 маркирани растения при един човек, които са абсолютно недостатъчни, на друго място намерихме около 20 от сорта. Дойде моментът, в който успяхме да намерим малък масив от 5 декара, дори в момента го отглеждаме и се грижим за него заедно със собственика. В него имаше около 240 растения и това вече ни амбицира да получим по-голямо количество вино, съответно да използваме по-правилно технологичните процеси и съоръженията. Така се започна. След първата година видяхме, че сортът изглежда доста интригуващо за хората, които се докоснаха до виното и това продължава вече 5-6 години", каза той.
По думите му новата реколта 2024 г. излиза на пазара още този месец, защото има търсене и интерес, въпреки че все още "царуват" червените вина.
"Не ни отказа да го търсим това, че е един сорт, който носи нашата идентичност като българи и като земя. Г-н Кондарев е създателят на сорта по официални данни - семена от Червен Мавруд по химичен път са достигнали до крайна стабилна мутация на Белия Мавруд, тоест да не се връща пигментацията обратно в зърната. Но ние смятаме, че сортът е направил и естествена мутация в масивите с Червен Мавруд, което показват и определени растения, защото се появява много лека пигментация от антоциани, които водят към родителя", обясни технологът.
Той даде пример за подобна мутация със сорта Совиньон Гри, открит в лозя на Совиньон Блан.
Белият Мавруд се среща само у нас. Той се нуждае от над 4200 часа слънчево греене - за да може да покаже своя характер, са му необходими изключително топли и слънчеви години като изминалата 2024 г. и дори 2023 г. "Многото слънце, което имаше, му помогна да узрее доста по-рано от предходните 3-4 години", разказа Николай Колев и допълни, че тогава гроздето е брано в самия край на месец октомври, даже в началото на ноември, а миналата година са се справили с 25 дни по-рано.
"Но това го даде природата и то при оптимални технологични параметри. Отново гроздоберът в България беше приключил, когато правихме гроздобер на Белия Мавруд", обясни той.
Лозето се намира в района на Пловдивска област и вече е засадено второ в същия масив. Проектът е лимитиран до около 1000 бутилки годишно.
Оказва се, че Белият Мавруд не е капризен сорт и е сравнително устойчив на болести.
"Държи се изключително добре като сорт за правене на вино. Според нас е трябвало да бъде открит доста по-рано, но е останал в сянката на Мавруда и на други наши български бели сортове", коментира Колев.
Какви са качествата на виното от Бял Мавруд?
По думите му това е много интересен сорт от гледна точка на неговия вкус, аромат и потенциал за развитие на виното. Долавят се аромати на бели цветя, на окосено сено, такива с плодово-прасковен потенциал, които са много трайни във времето. Виното е много балансирано, пивко, приятно, няма дразнещи киселини. Това е сорт, който допада на хората, посочи технологът.
Според него буквално има крещяща нужда от опазване на целия гроздов фенотип в България, защото това е богатство, което е дадено на нашата земя и от хилядолетия е тук.
Във винарството Николай Колев има натрупан точно 30 години стаж, а съдружникът му - почти толкова.
"Винарството ни радва и всеки ден трупаме позитиви. Пътят е много трънлив и каменист, за да можеш да достигнеш до успеха, особено да предложиш непознат продукт измежду многото познати сортове, и никога да не го губиш дръзновението", каза той.
Розовият Мавруд най-вероятно ще бъде следваща стъпка в развитието на сортовата структура на "Дюс Уайнъри", включително заради неговото опазване. За да не загубят фокуса в своята работа, Николай Колев и Лало Гешев се съсредоточават върху белия, но очакват, че процесът по създаването на вино от розовия също ще отнеме няколко години усилена работа.
/ЦМ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text