site.btaРесторантьори в Троянско съкращават персонал и вдигат цени заради по-високи разходи

Ресторантьори в Троянско съкращават персонал и вдигат цени заради по-високи разходи
Ресторантьори в Троянско съкращават персонал и вдигат цени заради по-високи разходи
БТА, Троян (6 януари 2025) Възможно е отпадането на преференциалната ДДС ставка за бранша, наред с други фактори, да доведе до повишаване на цените и съкращения на персонал, смятат ресторантьори в Троянско.Снимка: кореспондент на БТА в Троян Преслава Иванова

Ресторантьори в Троянско смятат, че отпадането на преференциалната ДДС ставка за бранша, наред с други фактори, може да доведе до повишаване на цените в заведенията и съкращения на персонал. Данъкът беше намален през 2020 г. във връзка с пандемията от КОВИД-19 от 20 на сто на 9 на сто.

Сред тези фактори от бранша посочват нарастване на осигурителната тежест с вдигане на минималната работна заплата, високата цена на тока за промишлени потребители, инфлацията.

Част от ресторантьорите вече са предприели съкращения на персонал от началото на годината. "Наложи се да съкратя двама човека от персонала от началото на годината, вдигнал съм и цените", каза за БТА Мариян Трифонов, собственик на механа в близкото до Троянския манастир село Орешак. Трифонов е в бранша от 35 години и осигурява работа на 15 души към момента. Подобно на свои колеги в региона той е потърпевш от прекъсването на тока по празниците и разказва, че реално заведението е започнало работа на 29 декември.

Колегата му Красимир Батолов, при когото работят 40 човека, също е освободил трима служители от началото на годината. Към момента задържа цените в заведението си на настоящото ниво, но прогнозира, че с новите сметки за ток и разходите за осигуровки, може да се наложи да ги повиши. Батолов не смята, че държавата губи толкова много с понижаването на ставката, тъй като така или иначе се плаща корпоративен данък и данък върху дивидентите.

Иванка Църова, собственик на заведение в Троян, каза за БТА, че ще задържи цените на сегашното равнище поне до пролетта, въпреки че се е наложило да пусне част от персонала в неплатен отпуск. "Няма да вдигаме цените - ако оцелеем, оцелеем. Хората така или иначе ще ограничат потреблението", смята тя.

Димитър Цаков, дългогодишен ресторантьор в района и собственик на две заведения за хранене в Троян, смята, че въвеждането на мярката с по-ниското ДДС облагане за бранша по време на пандемията е довела до събиране на повече приходи в държавната хазна. Той посочи, че това е помогнало за изсветляване на голяма част от бранша и на свързаните косвено с него доставчици.

Мнението му подкрепя и Силвия Църовска, която заедно със семейството си поддържа гостилница и къща за гости в село Бели Осъм. Тя не планира вдигане на цените и освобождаване на някого от 15-членния си персонал към момента, по-скоро смята, че може би ще наеме по-малко хора от обикновено през силния летен сезон. "Трудно се намират добре обучени хора и по тази причина се стремим да запазим хората сега, дори да няма толкова работа в момента", посочи тя.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:27 на 08.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация