site.btaХлябът за крайните клиенти ще поскъпне с минимум 20 процента заради възстановеното ДДС, посочи управителят на най-големия хлебозавод в Кюстендил

Хлябът за крайните клиенти ще поскъпне с минимум 20 процента заради възстановеното ДДС, посочи управителят на най-големия хлебозавод в Кюстендил
Хлябът за крайните клиенти ще поскъпне с минимум 20 процента заради възстановеното ДДС, посочи управителят на най-големия хлебозавод в Кюстендил
Снимка: Кореспондент на БТА в Ловеч Светломира Анастасова

Няма промяна в цените на хляба и хлебните продукти, които хлебозаводът на "Демеа 2010" ООД в Кюстендил доставя на своите контрагенти. Това каза за БТА управителят на най-големия производител в града Росен Алвев. По думите му хлябът обаче ще поскъпне с минимум 20 процента за крайните клиенти заради възстановената от 1 януари 2025 г. ставка на ДДС, която трябва да се начисли.

Той посочи, че в момента в цената не са калкулирани увеличените цени на електроенергията и газа, както и повишената осигурителната тежест.

"Хлябът си остава най-евтината и качествена чисто българска продукция", посочи Алвев и допълни, че според него все пак може търсенето да намалее заради увеличената цена за крайния потребител.

Доставната цена на хляба и закуските е повишена с 20 процента, каза за БТА Росица Спасова, управител на семеен хранителен магазин.

"Обикновено когато попиташ защо е по-висока цената на каквото и да било, казват "всичко се вдига". Не ти дават конкретни обяснения", поясни Спасова. Тя допълни, че надценката, с която продават продуктите в магазина, не е увеличена. По думите ѝ клиентите са информирани и са наясно с причината за поскъпването. Спасова не очаква повишената цена да се отрази на търсенето на хляб и закуски. По нейните наблюдения при повишаване на цените на основните хранителни продукти има недоволство, но след това хората свикват. 

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:20 на 06.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация