site.btaПроизводството на сурово мляко в ЕС се увеличава през 2023 г., а в България намалява, отчита Евростат

Производството на сурово мляко в ЕС се увеличава през 2023 г., а в България намалява, отчита Евростат
Производството на сурово мляко в ЕС се увеличава през 2023 г., а в България намалява, отчита Евростат
Графика: Евростат

Фермите в Европейския съюз са произвели приблизително 160,8 милиона тона сурово мляко през 2023 г. Това бележи ръст на производството на сурово мляко с 0,8 милиона тона в сравнение с количествата през 2022 г. и с 15,8 милиона тона в сравнение с 2013 г., според най-новите данни на Евростат, публикувани днес.

По-голямата част от суровото мляко, произведено през 2023 г., е доставено на мандрите (149,3 милиона тона) и е използвано за производството на редица пресни и промишлени млечни продукти. 

Редица фактори могат да повлияят на годишните добиви на мляко от млечни крави, включително структурата на млекодайното стадо. В ЕС средният годишен добив на мляко продължава да нараства, достигайки 7791 кг на млечна крава през 2023 г., като най-висок е в Естония (10 728 кг на крава) и Дания (10 400 кг на крава), а най-нисък в България (3591 кг на крава) и Румъния (3425 кг на крава).

В България през миналата година са били произведени общо 815 770 тона сурово мляко спрямо 868 600 тона през 2022 г., показват данните на Евростат.

През 2023 г. мандрите в ЕС са произвели 22 милиона тона мляко за пиене и 7,8 милиона тона подкиселени млечни продукти (като кисело мляко). 

По-голямата част от млякото обаче се е използвало за производство на сирене и масло. По-конкретно, 58,2 милиона тона пълномаслено мляко и 17,4 милиона тона обезмаслено мляко са използвани за производството на 10,6 милиона тона сирене. Други 45,4 милиона тона пълномаслено мляко са използвани за производството на 2,3 милиона тона масло.

Германия е най-големият производител на мляко за пиене в ЕС, като представлява 19 на сто от общото производство в ЕС. Освен това страната води класацията за производител на кисели млечни продукти (27 на сто), масло (20 на сто) и сирене (22 на сто).

Испания е на второ място по производство на мляко за пиене с 15 на сто от общото производство на ЕС, следвана от Франция (13 на сто). Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти (17 на сто), следвана от Полша (10 на сто).

Франция е вторият по големина производител както на масло, така и на сирене (18 на сто от общото производство на ЕС за всеки продукт). Ирландия е на трето място по производство на масло (13 на сто), докато Италия е трета по производство на сирене (13 на сто).

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:07 на 22.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация