site.btaТуристическата индустрия е особено уязвима на всички видове заплахи, смята експерт

Туристическата индустрия е особено уязвима на всички видове заплахи, смята експерт
Туристическата индустрия е особено уязвима на всички видове заплахи, смята експерт
Люблена Димова, старши мениджър изследвания в Европейската туристическа комисия. Снимка: Екатерина Тотева/БТА

През последните години Европа е изправена пред много предизвикателства - от пандемия, геополитически конфликти, до екстремни метеорологични събития, каза Люблена Димова, старши мениджър изследвания в Европейската туристическа комисия в рамките на годишната среща на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и турагентите (ECTAA). Представители на 25 национални сдружения на туроператори от европейски държави събра днес Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) на двудневен международен форум в София.

Експертът изтъкна връзката сектор "Туризъм" с образованието, транспорта, развлеченията, историята, изкуството и посочи, че всичко това прави туристическата индустрия особено уязвима за всички видове заплахи. По думите на Люблена Димова кризите са разкрили, че туристическият сектор е един от тези, които имат много структурни слабости. Предположението, че определени дестинации или бизнеси са имунизирани срещу определен тип криза, е абсолютно погрешно, посочи експертът и изтъкна, че кризите стават все по-непредвидими.

Тя се спря и на ролята на изкуствения интелект, който все повече ще тества способността ни да преценяваме кое е реално и кое не, а това е голяма пречка за управлението на кризите. Експертът посочи, че за кризите допълнителен принос имат и нелицензираните бизнеси.

Когато говорим за промяна на времето в Европа, това е основа за голямо преосмисляне на това как нашата индустрия трябва да стане по-устойчива в бъдеще, каза Люблена Димова. Тя напомни, че Европейската комисия публикува доклад за управлението на кризи, в който се очертават всички кризи, които са се случили в Европа през последното десетилетие. "Опитваме се да проучим въздействието им върху конкретни дестинации. Също така се опитваме да разговаряме с националните туристически организации и техните партньори и това е по-скоро практически документ, насока, която би трябвало да помогне за ориентация в кризата", каза експертът.

Според Службата по изменение на климата по програмата "Коперник" на Европейската комисия, 2023 г. е била много катастрофална година, най-влажната, с най-големите наводнения, най-големите тежки топлинни вълни както морски, така и във вътрешността, посочи експертът и изтъкна, че практически всички европейски региони са били засегнати по някакъв начин, а оттам и туризмът. Според друго наблюдение в Алпите през последните две години обемът на ледниците е намалял с 10 процента, а в не толкова далечно бъдеще се прогнозира, че няма да има сняг на височина 1500 метра. Според експерта това означава, че 25 процента от курортите в Алпите няма да бъдат толкова оперативни, колкото преди, ще се отрази и върху цените и ще направи ски туризма по-недостъпен.

Друга опасност за сектора са горските пожари, отбеляза експертът и даде пример с Гърция. Проблем се появява и заради недостига на вода.

Тези кризи са много различни, но начинът, по който ги преживяваме, е много сходен, обобщи експертът и посочи, че националните туристически организация трябва да работят по тези въпроси, както и върху устойчивостта на сектора и готовността за посрещането им. Най-важното е да преценим каква криза може да ни се случи и да се създаде кризисен комуникационен план. Вторият етап е отговорът на кризата, който трябва да е обвързан и с разработването на дългосрочна стратегия за устойчивост, каза експертът.

(следва)

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:35 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация