site.btaПроф. Евгений Сачев, гост-професор в Тракийския университет: Време е България да разработи национална стратегия за продоволствената си сигурност

Проф. Евгений Сачев, гост-професор в Тракийския университет: Време е България да разработи национална стратегия за продоволствената си сигурност
Проф. Евгений Сачев, гост-професор в Тракийския университет: Време е България да разработи национална стратегия за продоволствената си сигурност
В Националния пресклуб на БТА-София се състоя пресконференция на тема: "Национален форум "Бизнес, образование, наука“ по повод Националния симпозиум с международно участие "Продоволствена сигурност и устойчиво развитие“. Снимка: Петър Кръстев/БТА

Значението на продоволствената сигурност като съществен елемент от икономическата сигурност и действията на Европейския съюз (ЕС) за нейното гарантиране, обсъдиха в пресклуба на БТА днес експерти по национална сигурност, международни отношения и дипломация. Събитието беше организирано от ръководството на Тракийския университет, като предшестваща инициатива на започващия утре под патронажа на президента Румен Радев двудневен Национален симпозиум с международно участие в Стара Загора "Продоволствена сигурност и устойчиво развитие". В рамките на събитието представителите на университета съобщиха за най-новите си инициативи, включително и в областта на продоволствената сигурност, развивани по модела "Бизнес, образование, наука". 

Участие в срещата взеха проф. д. ик. н. Евгений Сачев, д-р по социология и гост-професор на Тракийския университет в Стара Загора (той беше и в ролята на модератор на пресконференцията - бел. авт.); д-р Дарина Заимова, заместник-ректор на Тракийския университет по научноизследователската и международната дейност, доц. д-р Николай Пенев, декан на Стопанския факултет в Тракийския университет; проф. д-р Здравко Попов, основател на Дипломатическия институт при Министерството на външните работи и президент на Института по публична политика; Веселина Юрукова, председател на Сдружение "Омега"; Николай Тончев, собственик на издателство "Нитон" и Божидар Захариев, предприемач, развиващ съвместна дейност с университета в Стара Загора. 

Да се говори за продоволствена сигурност преди 20-30 години щеше да е необичайно, защото въпросите на сигурността тогава бяха свързани предимно със сферите на отбраната, вътрешната сигурност, енергийната сигурност и най-много финансовата сигурност, посочи проф. Здравко Попов.  

"По времето на Студената война съществуваха граници, благодарение на които имахме друго разбиране за сигурност и политики в сферата на сигурността. Днес, когато тези граници паднаха, видяхме как Западът започна да прониква на Изток, а Изтокът на Запад. Това взаимопроникване създаде реалното съдържание на понятието глобализация. В момента можем да кажем, че глобализацията е наистина планетарно състояние на човечеството. Тя е факт, от който не можем да се освободим, прониквайки във всички възможни сфери на живота ни - от продоволствието до изкуствения интелект. Ето защо всяка сфера се превръща в предмет на сигурността", обясни дипломатът. 

В променената среда всяка държава, твърди проф. Попов, трябва да изгради собствен капацитет с достатъчно инструменти, благодарение на които да се справя в новата ситуация. А самата обстановка днес той определи като състояние на глобална конкуренция, на глобално ескалиране на геополитически интереси и вектори на експанзия във всички направления. 

Проф. Здравко Попов се върна към годините на създаване на Дипломатическия институт, когато започват и усилията в търсенето на така наречените профилни дипломации. 

"Така възникнаха специализирани курсове по енергийна дипломация, по екологична дипломация, по публична дипломация, по културна дипломация. Всички тези дипломатически жанрове придобиват все по-важно значение в международните отношения и външната политика. Те до голяма степен промениха дизайна, образа на конвенционалната дипломация, свързана най-вече с отношенията на властите между две държави, на властите на една държава с международна организация", обясни той. "Сега, в ситуацията с многопрофилните форми на дипломатическа дейност, се разбра, че дипломацията е едно действие по отношение на човечеството изобщо, на работа с всички възможни сектори - не само с властите, но и с гражданските общества, с бизнеса, с икономиката на различни страни". 

Ето защо той не изключи вероятността обсъжданата проблематика днес около продоволствената сигурност да послужи за начало за формиране на още един профил в обучението на българските дипломати и администрация, на продоволствената дипломация. Казвайки това, проф. Попов веднага добави, че в отделни страни дипломацията става още по-конкретна и даде пример с дефинирането на така наречената "водна дипломация".   

Проф. Евгений Сачев, който представи днес своята последна книга "Политика и сигурност", издадена от издателство "Нитон", и е двигател в създаването на един от последните институти към Тракийския университет за продоволствена сигурност, припомни, че продоволствието не е само производство на храни и тяхното потребление, а включва много други елементи във връзка с енергийната сигурност, здравна сигурност, екологична сигурност, въпроси около военно-отбранителната сигурност, информационна сигурност и др. 

"Тоест в основата на икономическата сигурност се включва продоволствената сигурност", обобщи проф. Сачев и добави, че предвид това ново концептуално разбиране за продоволствена сигурност от Европейската комисия (ЕК) работят по формирането на дългосрочна стратегия за развитие на системата на икономическата сигурност, където акцент е продоволствената сигурност. 

Според него е дошло вече времето, когато трябва да се разработи и дългосрочна национална стратегия за устойчиво развитие на продоволствената сигурност и самодостатъчността на България в дългосрочен план.

"Време е да се създадат общообразователни и университетски учебни и изследователски програми в областта на продоволствената сигурност, въз основата на интегративен модел, който да обедини усилията на университетите в страната, бизнес организациите и неправителствения сектор", предлага той. "Обединението на усилията да е в посока, в която да се разработи общ институционален модел, защо не и национален институт по продоволствена сигурност в България и да осъществяваме в много по-широк мащаб една дейност, която да бъде наднационална".

Проф. Евгений Сачев призова за обединяването на усилията на всички университети в страната и бизнеса по въпросите на продоволствената сигурност, защото само така България може да бъде активен участник в придобиващите все по-голямо значение общоевропейски политики в тази посока. 

"В края на тази година ще бъде създаден Комитет по продоволствена сигурност в ЕС. Той няма да е квотно разпределен, както при другите структури, а ще бъде базиран в Брюксел. От 1 януари ще бъдат определени 160 млрд. евро за продоволствената криза и нуждите на страните членки на ЕС. Проектите няма да бъдат осъществявани, както досега с обществени поръчки, създаването на консорциуми и други. Проектите ще бъдат с възлагане по критерии и стандарти на Комитета, който вече се подготвя структурно и организационно. Затова призовавам университетските структури и бизнеса да обединим усилия в подготвяните проекти, които, доколкото ми е известно, ще бъдат от над 1 млн. евро", посочи той.      

На пресконференцията днес Веселина Юрукова от Сдружение "Омега" представи проект за декларация, която предстои да бъде одобрена от участниците в започващия утре двудневен Национален симпозиум с международно участие "Продоволствена сигурност и устойчиво развитие" в Стара Загора. Документът, освен че очертава проблемите около продоволствената сигурност, с оглед променената среда в резултат на нахлуването на Русия на територията на Украйна, съдържа и единадесет точки с предложения за справяне с предизвикателствата. Организаторите на симпозиума предвиждат да изпратят декларацията до заинтересованите с проблема национални държавни институции и до структурите на ООН, ЕС и НАТО.  

Наред с представените досега теми, присъстващите представители на Тракийския университет, в лицето на проф. Дарина Заимова и доц. д-р Николай Пенев, представиха мултидисциплинарната структура и новите направления в дейността на Тракийския университет, основани на разработения от организацията модел "Бизнес, образование, наука", свързващ интересите на бизнеса, обществото и науката. Сред новите направления са създадените вече Институт за устойчив преход и развитие, Института по зоонози "едно здраве" и Института за продоволствена сигурност. 

"Излязохме от зоната си на комфорт и работим в тежки направления като водородната икономика, биоикономика, начинът, по който се овеществява кръговата икономика. Работим активно с бизнеса, с неправителствени организации. Пример в тази посока е аквапоничната система – център, създаден благодарение на сътрудничеството с високи технологии и инвеститори, които имаха желание да осъществят своите идеи на територията на Тракийския университет", каза проф. Заимова, която увери, че в активната си работа по най-актуалните направления на съвремието ни, какъвто е зеленият преход например, от университета не спекулират с концепциите, а развиват както необходимите за пазара на труда компетенции, така и науката, която е нужна да се въведе в практиката. 

От Тракийския университет развиват широк обмен на студенти, като фокусът не пада единствено върху страните от ЕС, а също така в техни партньорски държави от Централна Азия, Африка, САЩ и Канада. 

"Скоро приключваме две много важни национални научни програми, едната от които координираме и е свързана с интелигентното животновъдство", каза тя. В тази програма от Тракийския университет си сътрудничат с други университети и изследователски организации в страната и въз основа на нея има вече предначертани стъпки за нова национална научна програма "Продоволствена сигурност, устойчиви аграрни системи,  интелигентни технологии и управление на климата". Отделно от университета са регистрирали марка, която е свързана с Алианс на зелените университети в Европа.

Подчертано работят в контекста на биоикономиката, биотехнологиите. Такава ще е и темата на започващия утре форум "Продоволствена сигурност и устойчиво развитие".

Доцент Николай Пенев, декан на Стопанския факултет в Тракийския университет, заяви, че висшето учебно заведение е признато като един от бързо развиващите се университети в България. Към изброените от проф. Заимова нови инициативи на университета, доц. Пенев добави откритата преди месец магистърска програма "Икономика и управление на системата на продоволствената сигурност". 

След представянето на този профил на Тракийския университет, проф. Здравко Попов даде висока оценка на усилията на висшето учебно заведение в Стара Загора да се превърне в инициатор на важни проекти и политики. 

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:20 на 28.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация