site.btaНад 90 процента от всички български млекопреработвателни предприятия работят по правилата и произвеждат качествени продукти, увериха от браншова асоциация

Над 90 процента от всички български млекопреработвателни предприятия работят по правилата и произвеждат качествени продукти, увериха от браншова асоциация
Над 90 процента от всички български млекопреработвателни предприятия работят по правилата и произвеждат качествени продукти, увериха от браншова асоциация
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Българската асоциация по безопасност на храните (БАБХ) от началото на годината е взела 80 проби от млечни продукти, произведени в България, в 17 от тях са установени отклонения в някои физико-химични показатели и само една проба е показала наличие на немлечни мазнини. Това каза Камен Николов от БАБХ на пресконференция в Националния клуб на БТА в София по повод качеството на млечните продукти в търговската мрежа у нас, организирана от Сдружение "За достъпна и качествена храна" и Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ). 

Николов обясни, че вземането на пробите е открита процедура, в нея участват БАБХ и други сдружения, като пробите се анализират в акредитирана лаборатория.

Председателят на управителния съвет на НАМ Владислав Михайлов увери, че над 90 процента от всички български млекопреработвателни предприятия работят по правилата и произвеждат качествени продукти, спазвайки нормативните изисквания, стандарти и спецификации. Той обаче добави, че в сектора има и предприятия, които не работят по правилата. При  регистрирани над 200 работещи млекопреработвателни предприятия има и такива, които си позволяват да не спазват правилата, коментира той. 

Михайлов обясни, че от 2014 г. от асоциацията правят проверки успоредно с основния контролен орган - БАБХ, взимат се проби, които се предават в акредитирана независима лаборатория, различна от тази, която използва БАБХ. Той добави, че резултатите, които излизат, са съпоставими с тези на БАБХ. Проби от продукти се взимат всяка седмица, а над 70 и може би над 80 процента от пробите отговарят на съответните изисквания, посочи Михайлов. Той добави, че има и резултати за продукти, при които се отчита разлика. Най-честото разминаване е в етикирането - продуктът има по-различно съдържание от посоченото на етикета, допълни Михайлов.

Като пример за голямо несъответствие, установено при проверка на БАБХ в Бургас през летния период, той даде сирене, което според лабораторно установения резултат от пробата на НАМ отчита съдържание от 75,5 процента вода, 4,3-4,5 процента сол и само 20 процента  - всички останали съставки. Продуктът е бил етикитиран с името "Традиционно сирене от град Севлиево". Предлаган е в мрежата на  изключително ниска цена от 6,90 лева за килограм. Резултатът на БАБХ не беше абсолютно същия, има разлика в процентите, но резултатите са сходни и изводът е, че това е най-малкото заблуда на потребителя, продуктът е неправилно етикетиран, каза Михайлов.

Владислав Михайлов обясни още, че в момента според настоящата регулация в продажба има основно два вида сирене - сирене по Български държавен стандарт (БДС) и сирене по "Защитено наименование за произход" (ЗНП). Като като физико-химични показатели,  като технология на производство двата вида са напълно еднакви, разликата е в суровината, уточни той. ЗНП са млечни продукти, които се произвеждат с българска суровина, произведена на територията на България, обясни Михайлов.

Той посочи още, че другото, което може да бъде посочено на етикета е "Бяло саламурено сирене" с параметри по Кодекс Алиментариус - максимум 60 процента водно съдържание и минимум 40 процента масленост в сухото вещество.

В България има достатъчно мляко за производство на премиум клас качествени продукти, каза още Михайлов, но добави че трябва да се има предвид, че млекодобивът и млекопреработката са сезонни. Все още българският потребител е един от най-бедните в ЕС и не много българи могат да си позволят да купуват качествени класически млечни продукти. Въпреки това не малка част от българските потребители предпочитат да си вземат по-малко количество, но качествен продукт, коментира той. Михайлов обясни ,че премиум продукт е качествен продукт, направен само от мляко, при спазване на традиционната българска технология и зрял не по-малко от необходимия период - при сиренето той е 35-40 дни, при кашкавала - 45 дни.

Михайлов посочи и абсолютният ценови минимум, под който килограм бяло саламурено сирене не може да се търгува в момента. От предприятието продуктът трябва да излезе на цена около 10-11 лева за килограм с ДДС, в магазините трябва да влезе на цена от 12-13 лева до 16-18 лева в зависимост от политиката на търговската верига или магазин, посочи той.

На пресконференцията от НАМ се обявиха и за законодателни промени с цел увеличаване на санкциите и въвеждане на стъпаловидна система от санкции при нарушения, свързани с качеството на продуктите от млекопреработвателни предприятия - от финансова санкция при първо нарушение до отнемане на лиценза. С цел информираност на потребителите за качеството на продуктите от асоциацията предлагат да се помисли и за изготвяне на списък на недобросъвестните предприятия, при които са констатирани лоши практики и трайни нарушения, който да бъде публикуван на сайта на БАБХ или на Министерството на земеделието и храните.  От НАМ смятат още, че е необходимо млекопреработвателният сектор да получи подкрепа по подобие на земеделските стопани във връзка с продължаващата война в Украйна. Има предприятия, които страдат от вноса на евтини суровини от Украйна през различни европейски страни членки, както и на евтини млечни продукти от Полша, аргументира се Михайлов.

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:51 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация