site.btaЖив оцет, сирена, кашкавали, местни деликатеси, мед и пчелни продукти се предлагат на първия фермерски пазар в Плевен

Жив оцет, сирена, кашкавали, местни деликатеси, мед и пчелни продукти се предлагат на първия фермерски пазар в Плевен
Жив оцет, сирена, кашкавали, местни деликатеси, мед и пчелни продукти се предлагат на първия фермерски пазар в Плевен
Снимка: Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева

Жив ябълков оцет, напитка "Комбуча" от чаена гъба, мед и пчелни продукти, вина, различни видове сирена и кашкавали, месни деликатеси се предлагат днес на първия фермерски пазар в Плевен. Той е разположен в района на Кооперативния пазар и в първото му издание участват 17 земеделски производители и фермери.

Идеята я реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор", като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна, каза кметът на община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. 

Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним на нашия фермерски пазар производители, които разчитат на естествените съставки и не влагат консерванти в продукцията си, коментира кметът.

На фермерските пазари не е важно количеството, а качеството на предлаганите продукти. В тях участват производители на истинска храна, която е свързана с нашите вкусове и дори с нашите спомени, допълни Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ", които са партньори на инициативата в Плевен. Според нея фермерските пазари подкрепят всички "истински производители на истинска храна". Проблемът по думите й е, че броят на такива производители намалява. "В началото, когато започнахме да организираме такъв пазар в Габрово, имахме 30 участници, но постепенно те станаха 15. Бройката намаля, не защото не искат да работят, а защото пазарът става все по-невъзможен за тях да оцелеят", коментира Елмазова. 

"Затова, за да запазим тези хора, да я има истинската храна, да запазят например своите стада, трябва да ги подкрепяме, като купуваме техните продукти", категорична е тя. 

Дълго чакахме да има фермерски пазар и в Плевен. Радваме се, че и тук още отрано сутринта има много хора, които с интерес пазаруват от нашите продукти. Тази среща между производител и краен клиент е една сбъдната мечта, каза Татяна Цанова, производител на оцет от село Опанец.

Първият фермерски пазар в Плевен ще продължи до 18:00 часа днес. 

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:13 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация