site.btaНад 50 000 туристи са посетили община Троян от началото на годината

Над 50 000 туристи са посетили община Троян от началото на годината
Над 50 000 туристи са посетили община Троян от началото на годината
Снимка: БТА, архив

Над 50 000 туристи са посетили община Троян от началото на годината, като от тях 1226 са чуждестранните гости, посочиха за БТА от троянската общинска администрация.

От началото на годината общината е посетена от хора от над 40 различни националности, като най много са били посетителите от Румъния - 225, Германия - 103, Великобритания - 67, Испания - 76, Италия - 64 и Израел - 40 души. Осъществени са посещения и от т.нар. екзотични страни като Бурунди, Буркина Фасо, Филипините и др.

Регистрираните нощувки са 115 113 броя, от които 2238 са от чужденци.

От общината очакват при провеждане на традиционния Български фестивал на сливата, който през настоящата година ще е в рамките на четири дни, легловата база отново да бъде изцяло запълнена.

Според предоставените данни основният туристопоток на територията на общината е концентриран в пет населени места: гр. Троян, с. Чифлик, с. Орешак, с. Шипково и с. Бели Осъм. Преобладаваща част от посетителите са в активна, трудоспособна възраст в диапазона 30-59 години. 

Изводите, които може да се направят и на база отчетите за изминалата година за туристите, отсядащи в Троян, са, че градът се посещава от платежоспособни българи в активна, трудоспособна възраст, реализиращи средно 1,78 нощувки, посочват от общината. Според местната власт вероятна причина за посещение са практикуване на градски и бизнес туризъм от хора, търсещи лукса и емоцията в града. 

В село Орешак, където преобладават къщи за гости, идват основно българи в активна възраст, реализиращи средно 2,16 нощувки. Вероятна причина за посещение, която посочват от Общината, са пътувания за уикенд туризъм поради наличието на спокойна атмосфера, съчетана с комфорт, възможности за отдих и традиционна храна. 

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:14 на 11.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация