site.btaСредният добив от слънчоглед в област Добрич е 172,6 кг/дка, постепенно започва и жътвата на царевица

Средният добив от слънчоглед в област Добрич е 172,6 кг/дка, постепенно започва и жътвата на царевица
Средният добив от слънчоглед в област Добрич е 172,6 кг/дка, постепенно започва и жътвата на царевица
Снимка: Мехмед Азиз/БТА, архив

В област Добрич средният добив при маслодайния слънчоглед е 172,6 кг/дка. Той е най-висок в община Тервел, където земеделците прибират до 200 кг/дка, а най-нисък е в община Генерал Тошево - 153,5 кг/дка. Това отговориха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на  запитване на БТА.

Средният добив от културата в община Добричка е 185 кг/дка, в община Добрич земеделците прибират по 180 кг/дка. Земеделските стопани  в общините Балчик, Каварна, Шабла и Крушари реколтират по 170 кг/дка. Към момента са реколтирани 241 100 дка, а засетите с маслодаен слънчоглед полета в област Добрич са 932 850 дка. 

Миналата стопанска година жътвата на слънчоглед приключи със среден добив за областта от 170,2 кг/дка, посочват още от МЗХ. 

В три от общините земеделските производители са започнали и жътвата на царевица, но тъй като кампанията по прибиране на царевицата за зърно все още не е започнала с достатъчна интензивност, данните на този етап не са показателни за средни добиви, уточняват от МЗХ. В община Тервел са прибрани 7000 дка царевица за фураж. 

В община Добричка са пожънати 5000 дка с царевица за зърно от засети 236 000 дка. Добивът към момента е 340 кг/дка. Пожънатите площи в община Каварна са 9000 дка от засети 44 280 дка с царевица. Добивите там са 270 кг/дка. Царевица е реколтирана и в община Генерал Тошево, като там земеделските стопани са прибрали 1000 дка от засети 214 200 дка. Добивът им е 175 кг/дка. 

През миналата стопанска година засетите площи с царевица за зърно са били 970 800 дка, а средният добив е бил 314,1 кг/дка. 

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:19 на 09.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация