site.btaБългарски производители на консервирани продукти участват в голям търговски панаир в Балтийския регион

Български производители на консервирани продукти участват в голям търговски панаир в Балтийския регион
Български производители на консервирани продукти участват в голям търговски панаир в Балтийския регион
Снимка: Асоциация "Традиционни български консерви"

Български производители на консервирани продукти участват в големия търговски панаир на хранително-вкусовата промишленост в Балтийския регион "Рига фууд 2024" (Riga Food 2024). Събитието ще се проведе от 5 до 7 септември в Международния изложбен център в Кипсала, съобщават от Асоциация "Традиционни български консерви", която с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие" организира българското участие на събитието. 

Последните си иновации, технологии за производство и презентации на най-новите си продукти ще представят повече от 420 фирми изложители от над 30 държави и 12 национални щанда с компании от Латвия, Литва, Армения, България, Грузия, Мексико, Молдова, Италия, Канада, Словакия, Испания и Украйна. 

На българския щанд се представят 5 родни компании, членове на Асоциация "Традиционни български консерви" – "Балкан Агрикалчарал", "Дерони", "Фрукто Сливен", "Харвеста" и "Бългериан уайлд мъшруумс" (Bulgarian Wild Mushrooms).

"Щастливи сме, че можем да покажем в Рига някои от най-изявените родни производители. На нашия щанд ще бъдат представени типични за България продукти и сме сигурни, че вкусът и качеството, ще се харесат на посетителите на изложението. Тридневният панаир в Кипсала е чудесен начин професионалистите да видят какво предлагат основните производители и международните компании, да обсъдят възможности за сътрудничество и да открият нови вкусове", каза Димитър Ангелинов, председател на Асоциация "Традиционни български консерви". 

Според организационния секретар на асоциацията Антоанета Божинова българският пазарен дял на консервирани плодове и зеленчуци има потенциал да се разшири в този регион на Европа.

Тридневното изложение ще бъде съпътствано от почти 60 различни събития - състезания, фокусирани върху качеството на храната, конкурси за майстор-готвачи, вълнуващи дискусии, информационни семинари, презентации и дегустации на различни продукти. На "Рига фууд" ще има специална сцена за иновации и нови вкусове, разработени от компании и учени. За първи път посетителите ще могат да опитат чипс от кисело зеле и лимонада от кисели краставички, безкофеиново кафе от жълъд и глухарче, крекери от елда, шоколад с тиквени семки, веган кнедли без глутен и дори екологично чиста керамика от трици, цветни стриди и ледникова вода.

В поредица от дискусии за актуалните тенденции, с провокативното име Innovation Craze, изявени експерти от хранително-вкусовата промишленост ще говорят открито за различни проблеми, недостатъци и крайно необходими подобрения в индустрията за преработени храни и консумацията. Специални събития са посветени на етикетирането на хранителните стойности, безглутеновите храни, алтернативните източници на протеини, опаковките и устойчивостта, хранителните отпадъци и забравените храни. Състезания за готвачи, чираци и сладкари, за коктейли, сервитьори и печене на торти също са част от богатата програма на форума.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:45 на 25.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация