site.btaКъм края на август се наблюдава ръст на годишна база на продукцията от дини, пъпеши и домати, отглеждани на открито, по данни на МЗХ

Към края на август се наблюдава ръст на годишна база на продукцията от дини, пъпеши и домати, отглеждани на открито, по данни на МЗХ
Към края на август се наблюдава ръст на годишна база на продукцията от дини, пъпеши и домати, отглеждани на открито, по данни на МЗХ
Снимка: Минко Чернев/БТА, архив

Към 29 август 2024 г. жътвата на основните есенници в страната на практика е приключила, но продължава обработката на данните за производствените обеми. На този етап отчетената продукция от пшеница и ечемик е съответно с 2,6 и 39,9 процента повече на годишна база, като при пшеницата това се дължи на повишения среден добив от декар, а при ечемика - основно на значително по-големия размер реколтирани площи. Това пише в Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин № 34/2024), публикуван на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

Прибраните количества рапица, ръж и тритикале са респективно с 26,2, 26,8 и 6,5 процента под нивата отпреди една година, главно вследствие на свиване на площите през настоящата година.

Кампанията по реколтиране на площите със слънчоглед и царевица продължава да се движи значително по-бързо спрямо година по-рано. В резултат на това, към момента производството на слънчоглед изпреварва с 61,8 процента миналогодишното, а това на царевица - близо пет пъти.

Към края на август 2024 г. се наблюдава ръст на годишна база на продукцията от дини (с 60,7 процента), пъпеши (с 19,3 процента) и домати (с 27,6 процента), отглеждани на открито. И при трите култури се отчита по-голям размер реколтирани площи до момента, а при дините и пъпешите - и по-високи добиви от декар. Реколтата от ягоди се свива с 2,1 процента спрямо година по-рано. На този етап продукцията от пипер, краставици, картофи и зеле е в границите от 5,4 процента (пипер) до 37,3 процента (зеле) под миналогодишната.

От началото на 2024 г. досега в оранжериите са произведени 34,9 хил. тона домати и 37,8 хил. тона краставици, което е съответно с 26,2 и 7,2 процента по-малко на годишна база.

При всички наблюдавани трайни насаждения се отчита нарастване на реколтираните площи спрямо година по-рано, в повечето случаи съчетано и с по-високи средни добиви от декар (с изключение на ябълките, крушите и гроздето). В резултат, прибраните количества череши, вишни, ябълки, кайсии, сливи, малини, десертно грозде, круши и праскови бележат увеличение с между 8,5 процента (череши) и 79,6 процента (праскови) на годишна база, а при виненото грозде (чиято беритба все още е в начален стадий) ръстът е многократен.

Отчетената продукция от лавандулови насаждения до момента възлиза на 39,8 хил. тона - с 26,6 процента под нивото отпреди една година, поради намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар.

Цени

Към края на август 2024 г. се отчита леко седмично увеличение на средните изкупни цени на хлебна пшеница (с 0,3 процента), слънчоглед (с 0,6 процента), ечемик (с 1 процента) и царевица (с 2 процента). Цената на рапицата се запазва на нивото от предходната седмица, а фуражната пшеница поевтинява с 0,6 процента.

Сравнението със същия период на миналата година показва намаление на изкупните цени на основните зърнени култури с между 8 процента (ечемик) и 11,7 процента (царевица) и същевременно поскъпване на слънчогледа и рапицата, съответно с 5 и 7,9 процента.

В рамките на последната седмица от август на тържищата в страната се наблюдава намаление на цените на повечето от предлаганите плодове и зеленчуци, вариращо от 1,8 процента (картофи) до 10,6 процента (зеле). Само пъпешите и доматите поскъпват на седмична база, съответно с 0,9 и 4,2 процента.

Към 30 август 2024 г. средните цени на едро на основните плодове и зеленчуци, налични на тържищата, са под нивата отпреди една година. Годишното поевтиняване е в интервала от 3,5 процента при зеления пипер до 22,7 процента при дините.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:10 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация