site.btaГрад Хасково не е застрашен от режим на водата, съобщиха от ВиК

Град Хасково не е застрашен от режим на водата, съобщиха от ВиК
Град Хасково не е застрашен от режим на водата, съобщиха от ВиК
Снимка: Кореспондент на БТА в Хасково Красимира Славова, архив

Няма опасност от режим на водата в Хасково, подаваният денонощен дебит е достатъчен. Това заяви новият управител на "Вода и канализация" ЕООД - Хасково (ВиК) Ненко Дервенков, който пое управлението на дружеството на 21 август, цитиран от пресслужбата на фирмата.

По данни на главния инженер на ВиК - Хасково подаваното количество вода за 24 часа само за град Хасково е над 36 000 кубика.

Водата се черпи от над 60 кладенеца и капацитетът им е достатъчен за задоволяване на потреблението в областния център, добавиха от ВиК.

Локалните точки, които често остават без вода в града, са по-скоро места, на които водопроводът е силно компрометиран и не е подменян от близо 70 години, обясниха още от дружеството.

Последната голяма авария, по която екипите работиха в Хасково заради пробив във водопровод и заради която голяма част от централната зона на областния град остана без вода, беше на 10 август.

От пресцентъра на ВиК съобщиха, че последните изследвания на водата от Хасково в сертифицирана лаборатория сочат, че тя отговаря напълно на изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Отчетените стойности от пробите са от 0,007 до 0,022 микрограма на литър при норма 0,03 микрограма на литър.

При предел на допустими стойности за наличието на манган от 50 микрограма на литър, в пробите на водата от Хасково са регистрирани стойности от 0 до 18 микрограма на литър.

"Лабораторията на ВиК следи ежедневно за качеството на водата в област Хасково. Извършва се и законоустановеният периодичен мониторинг в сертифицирана лаборатория, като данните се предоставят на РЗИ Хасково", добавиха от пресцентъра на ВиК.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:26 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация