site.btaПродължават преговорите между "Булгаргаз" и "Боташ", съобщиха от българския обществен доставчик на природен газ

Продължават преговорите между "Булгаргаз" и "Боташ", съобщиха от българския обществен доставчик на природен газ
Продължават преговорите между "Булгаргаз" и "Боташ", съобщиха от българския обществен доставчик на природен газ
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Снимка: Министерство на енергетиката, архив

Представители на "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" проведоха пореден кръг от преговори по сключеното споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от българския обществен доставчик на природен газ.

Във връзка с Решението на Народното събрание, с което на министъра на енергетиката беше възложено да предоговори споразумението с цел запазване на финансовата стабилност на "Булгаргаз", ръководството на дружеството съобщи, че в най-кратки срокове ще информира енергийния министър за резултатите от проведената среща. В доклада, който ще бъде изпратен до министъра на енергетиката, ще бъде включен както съответния анализ, така и предложения за предприемане на последващи действия в преговорния процес с турската компания.

На 19 април тази година парламентът възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението с "Боташ".

БТА припомня, че служебният министър на енергетиката Владимир Малинов каза по време на изслушване в парламента, че на 4 юли тази година "Булгаргаз" е изпратил официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението (между двете компании за достъп до терминали за втечнен газ и пренос - бел. реп.) с приложен към писмото проект на допълнително споразумение. Служебният енергиен министър тогава уточни, че в предложението на "Булгаргаз" до "Боташ" е предвидена оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, структуриране на ценообразуването на постоянни и променливи компоненти на заплащане, възможност за едностранно прекратяване на споразумението от страна на "Булгаргаз", както и прехвърлянето на правата на трети страни в пълен обем.

В началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", а то бе подписано в София на 3 януари и със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до територията на България. Периодът на споразумението е от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г. Положителният ефект от подписването на споразумението и последващият стандартен договор за доставка на природен газ се изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на "Булгаргаз" в размер до 1,3 млрд. куб. м годишно, уточниха в началото на януари от правителствената информационна служба. 

Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от нула до 53 200 MWh на ежедневна база. С подписването се осигурява дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Турция.

Около подписването на договора се появиха в общественото пространство твърдения, че чрез споразумението ще бъде доставян до страната ни руски газ, на които служебният министър на енергетиката Росен Христов тогава отговори, че договорът с турската компания "Боташ" не е за количества природен газ, а за преносен капацитет капацитет. По същия начин, както резервирахме слотове на Ревитуса, по същия начин резервираме слотове и транзит през турската газопреносна мрежа. Това какъв газ ще пускаме през нея, зависи изцяло от нас и от търговете, които провеждаме, посочи в началото на годината енергийният министър. Той отрече възможността за "маскирано" навлизане на руски газ, защото при всеки обявен търг има изрично изискване да няма руски компании и да няма руски газ.

Темата бе засегната и от президента Румен Радев, който по време форум, организиран от енергийното министерство в средата на януари минала година, обърна внимание, че споразумението с турската компания "Боташ" е за резервиран капацитет, а не за покупка на газ и свободен достъп до газопреносната мрежа на Турция. "Но пак се повтаря едно и също – България се обвързва с ужасен договор за 15 години – това не е вярно", заяви тогава президентът по повод твърдения на политици към онзи момент.

През втората половина на януари 2023 г., по време на отчета на служебния кабинет за свършеното през шестте месеца на управление, Росен Христов определи споразумението с "Боташ" като безпрецедентен политически пробив, споразумение, което много компании, страни, включително ЕК са се опитвали да постигнат.

В края на февруари "Булгаргаз" започна тръжна процедура за доставка на 500 000 MWh втечнен природен газ за април 2023 г. Това ще е първият товар, който ще бъде доставен на турски терминал за втечнен природен газ, по линия на сключеното между българското дружество и турската компания "Боташ" споразумение за достъп до газовата инфраструктура в Турция, обявиха тогава от компанията и допълниха, че сред условията за участие в търга, е източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

На 12 април миналата година министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева посрещнаха в Турция първия танкер за 50 млн. куб. м с втечнен природен газ от американската компания "Шиниър", съгласно подписаното споразумение между "Булгаргаз" и за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. "Шиниър" през есента на 2022 г. спечели търга на "Булгаргаз" за осигуряване на необходимите количества за 2023 г. "Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че ще използваме споразумението с "Боташ" за доставка на руски природен газ", каза тогава Росен Христов. Той изрази своята увереност, че благодарение на сключения договор с "Боташ" България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно. "Стратегическото ни партньорство с "Боташ" е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени", подчерта тогава изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева и допълни, че резултатът от тези усилия е видим в намаляването с повече от 60 на сто на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината (2023 г.) и устойчивия характер на тази тенденция. 

Атаката на договора

В края на юни 2023 г. премиерът акад. Николай Денков, пред участниците в четвъртата годишна среща на Софийския икономически форум, каза, че смята за притеснителни редица обстоятелства около договора, сключен между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. Министерството на енергетиката извършва проверка на всички обстоятелства, свързани с него, посочи тогава той. Акад. Денков каза, че в Министерския съвет споразумението е внесено като такова, което тепърва ще се гласува, а след заседанието излиза като одобрено, без някой от министрите да го е видял.

Той отбеляза и друг проблем: 13 години е изключително дълъг срок за такъв договор с оглед на съвременната динамика в развитието на енергийния сектор. Месец по-късно, през юли 2023 г., акад. Денков посочи сред смущаващите елементи по договора и финансови ангажименти, свързани с неустойки, ако той бъде прекратен, но посочи, че голяма част от информацията е търговска тайна, която той не може да разкрие. В началото на август премиерът Денков посочи като негативен пример договора с турската компания "Боташ", където "под прикритието на търговската тайна се оказва, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция".

Министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България по този договор, съобщи тогава министър-председателят. Също през август Денков посочи, че договорът е свързан със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ. "Служебното правителство не е договорило достатъчно защитни клаузи и България не получава достъп до турската газопреносна мрежа. В същото време "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и газопреносна мрежа, дори ще има възможност да доставя продукт на крайни клиенти, като практически може да измести изцяло "Булгаргаз".

Българската държавна компания трябва да плати милиарди левове за целия срок на договора от 13 години, дори ако не успее да договори количества втечнен природен газ. Цената не е определена прозрачно, към момента изглежда неизгодна, особено като се има предвид, че "Булгаргаз" няма право на никакви неустойки", каза в началото на август миналата година Денков.

От своя страна бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов заяви в телевизионно интервю, че в най-кратки срокове ще заведе дело срещу акад. Николай Денков. Бившият служебен премиер Гълъб Донев, по чието време беше сключен договорът, коментира, че "това е безпрецедентна сделка, която постигна България с турската страна. България е в изгодна позиция. Европейската комисия преди това направи няколко опита да сключи такава сделка с Турция и не успя", каза Донев. "Това споразумение гарантира и енергийната сигурност, и доставките на газ за съседните държави в региона, включително държавите от Централна Европа", посочи още той. 

Също в края на юни от "Възраждане' изразиха готовност да внесат искане в парламента за създаване на временна комисия, която да разгледа клаузите на договора с "Боташ". Също по това време от БСП оповестиха данни за договора, а организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов коментира, че се очертава "една афера за близо 2 млрд. долара загуби". "И не е виновна турската компания, а служебният кабинет, който носи отговорността", допълни тогава Гуцанов. Според него договорът с "Боташ", подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 г. да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. "Ще плаща ли България по-висока цена за газ от последните години, ставаме ли заложници на този договор, прикривате ли нередностите в него?", попита Гуцанов в парламента в средата на юли 2023 г. През септември 2023 г. лидерът на БСП заяви, че "договорът, който е вреден за България и оставен от служебния кабинет на президента Радев с "Боташ", продължава да работи, а хората, които са го подписали, са начело в енергетиката".

В позицията на бившия министър на енергетиката Росен Христов, изпратена до БТА през юни минала година, Христов посочва, че "започналата атака към споразумението с държавната турска енергийна компания "Боташ" за ползване на техните терминали за втечнен газ и газопреносна инфраструктура цели да върне зависимостта на страната ни от тръбен газ, чийто единствен доставчик е Русия". "Без действащ договор с "Газпром" това означава отново да купуваме през посредници скъп руски газ. Без споразумението с "Боташ" няма как да получим необходимите ни LNG танкери от САЩ и Европа. В Гърция, която е единствената алтернатива на Турция, тази година "Булгаргаз" успя да спечели наддаването само за 3 слота на Ревитуса“, посочи през втората половина на юни минала година бившият енергиен министър. 

По темата за споразумението с "Боташ" също през юни минала година беше изслушан министърът на енергетиката Румен Радев в кабинета "Денков", който заяви, че ценообразуването по споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" не ощетява българската държава и респективно българския обществен доставчик. Тогава той допусна, че има възможност за предоговаряне на споразумението, въпреки че то е правнообвързващо и каза, че Министерството на енергетиката ще се опита да преразгледа и предоговори клаузи от него. Радев призна тогава, че 13-годишният срок, за който е подписано, е доста дълъг, като условията за прекратяване на договора с "Боташ" са тежки. Когато има ангажименти, те са обвързващи, отговори министърът на енергетиката на въпрос дали има възможност да се прекрати или промени това споразумение. Той обаче обяви, че има и известна свобода по споразумението, което е надеждата в процеса на предоговаряне между "Булгаргаз" и "Боташ", който в момента тече.

През втората половина на октомври миналата година порталът за проучвания на пазарите на суровини ICIS цитира документ, според който ЕК проверява споразумението между "Булгаргаз" и турската газова компания "Боташ", обявено през януари. Попитан за съобщенията, че ЕК прави проверка на споразумението между България и турското дружество "Боташ", говорител на ЕК потвърди, че е изпратено искане за предоставяне на информация. „Комисията следи много внимателно този въпрос и е в контакт със съответните власти и организации. Нашата цел е да следим за спазването на европейските правила за пазара на енергия. В случай на признаци за отклонения, включително за нарушаване на европейските антитръстови правила, няма да се поколебаем да вземем съответните мерки", посочи още официалният представител на ЕК.

В началото на декември минала година със 171 гласа "за", 34 "против" и двама въздържали се парламентът реши да бъде създадена временна комисия във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" Предложението е на ПГ на „БСП за България“. Временният орган трябваше да изясни и анализира условията по споразумението и неговия ефект за енергийната система на България, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години. "За" бяха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". ДПС гласува "против", двамата въздържали се депутати бяха от ГЕРБ-СДС.

На следващ етап работата на комисията бе удължена. Депутатите от временната комисия в края на януари тази година по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" поискаха от българския обществен доставчик да предостави информация в електронен формат относно договора му с турската компания, както и сключените сделки за доставка на газ в България през последните две години.

През февруари временната комисия реши да изиска годишните финансови отчети на "Булгаргаз" за последните две години и междинните отчети за последната година, както и информация за всички сделки на обществения доставчик на газовата борса за този период. По време на заседанието на временна комисия в края на март тази година министърът на енергетиката в оставка Румен Радев посочи три основни направления, в които трябва да се положат усилия по отношение на преговорите по споразумението с "Боташ" – оптимизиране на капацитета, предоговаряне на структурата и стойността на таксите,  срок на действие на договора, който да е "опционен". Министърът посочи, че по отношение на неустойките е смущаващо да се дължи неустойка за целия срок на договора, както е първоначално замислено.

В началото на март, когато отново заседава временната комисия, министърът на енергетиката в оставка Румен Радев съобщи, че е извършен е вътрешен контрол по отношение на договора на "Булгаргаз" с турската държавна енергийна компания "Боташ". В резултат на това е изготвен съответен доклад.  По думите му установени са въпроси от търговски характер – капацитети, асиметричност в неустойки. Освен това в клаузите, при прекратяване на договора, се изисква от българското дружество да плати за целия срок на договора и всички дължими такси. "На всичко отгоре това е и обект на съответен акт на Министерски съвет, което означава и задължение на самата държава", изтъкна тогава Радев.

На 10 април 2024 г. народният представител от "БСП за България" Борислав Гуцанов съобщи, че временната комисия е решила, че договорът с "Боташ" трябва да бъде внесен в прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). В момента 486 хил. евро плащаме всички ние, независимо дали ползваме или не ползваме този газ, идващ през "Боташ", каза днес Гуцанов. По думите му договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен. Тогавашният служебен министър на енергетиката Росен Христов е подписал договора, без да има право да го подпише, защото той трябва да бъде подписан от директора на "Булгаргаз", а не от министъра, обясни Гуцанов. Той допълни, че документът е подписан предварително от министъра, което, по думите му, също буди много сериозен въпрос защо това нещо е направено.

По-рано народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски заяви, че "всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет от 500 хил. долара, който не се използва".

На 8 август по време на заседание на Комисията по енергетиката в парламента изпълнителният директор на българския обществен доставчик Веселин Синабов каза, че "Булгаргаз" има неплатена фактура към турската енергийна компания "Боташ" за един месец, която е за 15 млн. долара. 

Служебният министър на енергетика Владимир Малинов тогава потвърди, че от "Булгаргаз" имат неплатени фактури, но не е сигурен дали са една или две. Той информира, че има писмо от "Боташ" до "Булгаргаз", както една чуждестранна медия е писала тези дни. Писмото е в отговор на искането на българския обществен доставчик да се предоговорят условията по договора между двете компании и е част от кореспонденцията по темата. По думите на Малинов това не означава категоричен отказ да се предоговорят условията по договора.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:19 на 15.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация