site.btaРеколтата от висококачествена пшеница във Франция ще спадне до най-ниското ниво от 41 години, прогнозират експерти

Реколтата от висококачествена пшеница във Франция ще спадне до най-ниското ниво от 41 години, прогнозират експерти
Реколтата от висококачествена пшеница във Франция ще спадне до най-ниското ниво от 41 години, прогнозират експерти
Снимка: AP/Efrem Lukatsky

Тазгодишната реколта от висококачествена пшеница във Франция, най-големият производител в Европейския съюз (ЕС), се очаква да спадне до 25,17 милиона тона. Това предаде днес икономическото издание "Бурсие", позовавайки се на специализираната медия в селскостопанския сектор "Аргюс Агрител" (Argus Agritel). Това би било най-ниската реколта от 41 години, след като проливните дъждове засегнаха както обработваемата площ, така и добивите.

Добивът от висококачествена пшеница е оценен на 5,93 тона на хектар (T/ha) за 2024 година, което представлява спад от 18,7 на сто в сравнение със средната стойност за пет години, съобщи правителството в съобщение до медиите.

Прогнозите на "Аргюс Агрител" са почти 10 милиона тона под количеството произведена висококачествена пшеница за миналата година, което би оставило Франция с много по-малък излишък при износа на реколтата.

Въпреки това изобилните реколти в други големи страни износителки като Русия понижиха цените на пшеницата на световния пазар, което накара френските производители да поискат спешна помощ в очакване на катастрофалната реколта.

Много анализатори и търговци очакват френското производство на висококачествена пшеница да падне под нивото от 2016 година (27,6 милиона тона), като пазарните прогнози за 2024 г. нарастват около 25-26 милиона тона.

В допълнение към многократните проливни дъждове след есенното засаждане, пшеничните посеви пострадаха от ниски температури и ограничена слънчева светлина по време на критичните етапи на растеж, както и от болести и плевели.

Жътвата е в последния си етап, но бурите миналата седмица допълнително забавиха реколтата и засилиха опасенията за щети.

Качеството на пшеницата определя пригодността ѝ за смилане и експортните пазари, като по-нискокачествената пшеница се използват предимно за храна на добитъка.

 

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:06 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация