site.btaБизнес услугите в България бележат годишен ръст на производството през май, съобщи НСИ

Бизнес услугите в България бележат годишен ръст на производството през май, съобщи НСИ
Бизнес услугите в България бележат годишен ръст на производството през май, съобщи НСИ
снимка: Екатерина Тотева, БТА

Бизнес услугите в България бележат годишен ръст на производството през май, като съществен принос за това имат секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" и "Хотелиерство и ресторантьорство", сочи справка в Националния статистически институт (НСИ).

През май 2024 г. общият индекс на производството в областта на бизнес услугите намалява с 0,4 на сто спрямо предходния месец, показват оповестените днес от НСИ предварителни и сезонно изгладени данни. Спрямо май 2023 г. е регистрирано нарастване с 3,5 на сто на календарно изгладения индекс на производството в областта на бизнес услугите.

Месечни изменения

През май 2024 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в секторите: "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 1,9 на сто, и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 0,2 на сто. Намаление се наблюдава в секторите: "Операции с недвижими имоти" - с 3,2 на сто, "Транспорт, складиране и пощи" - с 2,9 на сто, "Административни и спомагателни дейности" - с 1,4 на сто, и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 0,6 на сто. 

Годишни изменения

На годишна база през май 2024 г. нарастване е отчетено в следните сектори: "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 14,1 на сто, "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 11,4 на сто, и "Транспорт, складиране и пощи" - с 2,3 на сто. Намаление се наблюдава в секторите: "Професионални дейности и научни изследвания" - с 10,9 на сто, "Административни и спомагателни дейности", и "Операции с недвижими имоти" - с по 5,6 на сто.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:00 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация