site.btaИзкуственият интелект е най-обсъжданата и трансформираща тенденция в дигиталния маркетинг в момента, казаха експерти за БТА

Изкуственият интелект е най-обсъжданата и трансформираща тенденция в дигиталния маркетинг в момента, казаха експерти за БТА
Изкуственият интелект е най-обсъжданата и трансформираща тенденция в дигиталния маркетинг в момента, казаха експерти за БТА
Снимка: Цветомир Петров/БТА, архив

Кои са най-новите тенденции в дигиталния маркетинг и как те се отразяват на бизнеса? Продължават ли социалните мрежи да имат ключова роля в промотирането? Променя ли изкуственият интелект начините за комуникация с аудиторията? Какво е бъдещето на дигиталния маркетинг? На тези и още въпроси отговориха за БТА експертите Пламен Миков и Николай Стоянов.

Според Миков, основател и изпълнителен директор на "Вайръл диджитъл" (Viral DigitALL), дигиталният маркетинг не е просто бъдещето, а настоящето на маркетинга. Той е на мнение, че компаниите, които инвестират в дигитални стратегии и се адаптират към новите технологии, ще бъдат тези, които ще процъфтяват в динамичната и конкурентна бизнес среда.

От своя страна, Стоянов, маркетинг директор в "Ефортел" (Effortel), смята, че компаниите, които ще процъфтяват, са тези, които ще заложат на човешката креативност, емпатия и разбиране на нуждите на аудиторията си. Според него технологията е само инструмент - "истинската магия се случва, когато я използваме, за да разказваме истории, които докосват сърцата и умовете на хората".

Миков цитира данни, според които се очаква до 2027 г. глобалните разходи за дигитален маркетинг да достигнат 683,52 милиарда щатски долара, което показва значителен ръст и подчертава нарастващото значение на дигиталните канали за достигане до потребителите.

Освен това компаниите увеличават инвестициите си в дигитална реклама, като се очаква тази тенденция да продължи. Това е така, защото дигиталната реклама предлага по-прецизно таргетиране, по-добри възможности за измерване на резултатите и по-висока възвръщаемост на инвестициите в сравнение с традиционните форми на реклама.

Данните показват още, че все по-голяма част от дигиталното взаимодействие се осъществява чрез мобилни устройства, което налага бизнесите да оптимизират своите уебсайтове и маркетингови кампании за мобилни устройства, за да достигнат до потребителите, където и да се намират.

Какви са последните тенденции в дигиталния маркетинг и как те променят нуждите на клиентите от реклама

Миков и Стоянов се обединяват около твърдението, че изкуственият интелект (AI) безспорно е най-обсъжданата и трансформираща тенденция в момента, и предлага нови и интересни възможности. Стоянов все пак припомня, че изкуственият интелект не е магическа пръчка - той може да автоматизира някои процеси и да предложи персонализация, но истинският маркетинг все още изисква човешка креативност и разбиране на потребителското поведение.

Според Миков все пак изкуственият интелект променя из основи начина, по който комуникираме с аудиторията си, като предоставя възможности за хипер персонализация на съдържанието и таргетирането. Той дава за пример "Кока-Кола" (Coca-Cola), която използва изкуствен интелект, за да анализира огромни количества данни за потребителските предпочитания и поведение, и на базата на тази информация генерира уникални рекламни послания за всеки отделен клиент. Това води до много по-висока ангажираност и конверсии. Миков напомня, че изкуственият интелект не се ограничава само до персонализацията. Той се използва и за автоматизиране на повтарящи се задачи, оптимизиране на рекламните кампании, анализ на данни и дори създаване на съдържание. Инструменти като "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) могат да генерират креативни идеи, да пишат статии и публикации в социалните мрежи, да превеждат текстове и дори да съставят имейли. Това не само спестява време и ресурси, но и позволява на маркетолозите да се фокусират върху стратегическите аспекти на работата си, смята Миков.

Друга неоспорима тенденция според двамата експерти са кратките видеа. По думите на Миков платформи като "ТикТок" (TikTok) и "Инстаграм рийлс" (Instagram Reels) промениха начина, по който консумираме съдържание, като ни направиха по-нетърпеливи и жадни за бързи, визуално атрактивни и забавни послания. Той цитира данни, според които 82 на сто от интернет трафика се очаква да бъде генериран от видео съдържание до 2024 г. Това показва колко е важно за бизнесите да се адаптират към тази тенденция и да създават кратки, ангажиращи видеа, които да привличат вниманието и да увеличават обхвата им. Този формат е особено подходящ за достигане до по-младата аудитория, която е най-активна в социалните мрежи, отбелязва Миков.

Стоянов потвърждава, че кратките видеа са модерни, но апелира да не забравяме, че само качественото съдържание генерира продажби, изгражда доверие към бранда и генерира лоялност. По думите му обемът няма никакво значение. "Да, те могат да привлекат вниманието, но ако посланието не е стойностно и релевантно, ефектът ще е краткотраен. Не всяка компания трябва да се хвърля на "ТикТок" - понякога един добре написан текст или професионална снимка могат да бъдат много по-ефективни", коментира експертът.

Миков подчертава, че освен изкуствения интелект и кратките видеа, има и други важни тенденции в дигиталния маркетинг. Според него омниканалният маркетинг, който цели да осигури безпроблемно и последователно изживяване на клиентите през всички канали, става все по-важен. Също така, фокусът върху поверителността на данните и спазването на GDPR (Общ регламент относно защитата на данните – бел. реп.) се превръщат в приоритет за компаниите, които искат да изградят доверие с потребителите си, обяснява той.

Накъде водят технологичните промени и как се отразяват на бизнеса

Пламен Миков сравнява технологичните промени с ускоряващ се влак – ако не се качим на него, ще останем назад. По думите му изкуственият интелект, виртуалната и добавената реалност (VR/AR), гласовото търсене и 5G мрежите отварят нови врати за бизнеса, като позволяват създаването на по-имерсивни и персонализирани изживявания за потребителите. Той дава за пример "ИКЕА" (IKEA), която използва добавена реалност, за да позволи на клиентите си да "поставят" виртуални мебели в домовете си и да видят как ще изглеждат, преди да ги закупят. "Найки" (Nike) пък използва виртуална реалност, за да създаде виртуални магазини, където клиентите могат да разглеждат и пробват продукти, без да излизат от дома си.

Стоянов също твърди, че технологичните промени са неизбежни, но по неговото мнение не всяка нова технология е подходяща за всеки бизнес. По думите му виртуалната и добавената реалност са интересни, но за някои компании инвестицията може да не се оправдае. Що се отнася до гласовото търсене, което е набираща популярност тенденция, експертът припомня, че все още много хора предпочитат да пишат своите заявки.

"От друга страна, тези промени изискват от бизнесите да бъдат гъвкави и готови за експерименти. Необходимо е постоянно да се инвестира в обучение и развитие на дигиталните умения на служителите, за да могат компаниите да се възползват максимално от новите технологии. Това включва както технически умения като програмиране и анализ на данни, така и меки умения като креативност и критично мислене", казва Миков.

Според Стоянов ключът е да се избере правилната технология за правилния бизнес и да се използва по начин, който наистина добавя стойност за потребителите.

Продължават ли социалните мрежи да имат ключова роля в промотирането

Пламен Миков определя социалните мрежи като "неразделна част от ежедневието ни, а тяхната роля в маркетинга в продължава да расте". По думите му това са мощни инструменти за изграждане на общност, ангажиране на аудиторията и увеличаване на видимостта на бранда. Той цитира данни, според които 90 на сто от маркетолозите твърдят, че социалните медии са увеличили експозицията на бизнеса им, което е доказателство за тяхната ефективност.

Миков все пак подчертава, че социалните мрежи не са просто платформи за реклама, а място, където бизнесите могат да изградят истински взаимоотношения с клиентите си, да получават обратна връзка и да създават съдържание, което наистина резонира с тях. "Това е особено важно за българските компании, които искат да се конкурират на международния пазар. Чрез социалните мрежи те могат да достигнат до глобална аудитория и да изградят силна марка, която се разпознава и цени по целия свят", отбелязва експертът.

Николай Стоянов изказва мнение, че социалните мрежи остават важен инструмент, но не са единственият и със сигурност не са безплатни. По думите му органичният обхват е все по-труден за постигане, а рекламата в социалните мрежи става все по-скъпа. Затова бизнесите трябва да преосмислят своята стратегия и да не разчитат изцяло на социалните платформи.

Стоянов смята, че вместо да се опитват да бъдат навсякъде, компаниите трябва да се фокусират върху изграждане на силна общност в няколко ключови канала и да инвестират в качествено съдържание, което наистина ангажира аудиторията.

Защо дигиталният маркетинг е основен инструмент за бизнеси, които искат да продават на чужди пазари

По думите на Пламен Миков дигиталният маркетинг премахва географските граници и позволява на българските компании да достигнат до потенциални клиенти по целия свят. Той дава за пример как чрез SEO (абревиатура на Search Engine Optimisation или оптимизация за търсачки - бел. реп.) оптимизация, PPC (pay-per-click или плащане на клик - бел. реп.) реклама, социални медии, имейл маркетинг и други инструменти, бизнесите могат да изградят международно присъствие и да увеличат продажбите си на нови пазари.

Николай Стоянов посочва, че дигиталният маркетинг не е гаранция за успех. "Много компании се провалят, защото не разбират културните различия и спецификите на различните пазари", посочва той.

По думите му успехът на чуждия пазар изисква задълбочено проучване, адаптация на продуктите и услугите към местните нужди и изграждане на доверие у новата аудитория. Дигиталният маркетинг може да помогне, но не може да замести необходимостта от цялостна международна бизнес стратегия, заявява Стоянов.

Изпитва ли българският бизнес нужда да излезе на чужди пазари

Николай Стоянов е на мнение, че българският бизнес определено има потенциал да успее на световната сцена, но не всеки бизнес е готов или трябва да се стреми към международна експанзия. Понякога фокусът върху местния пазар може да бъде много по-печеливш, смята той.

По думите му дигиталният маркетинг може да бъде полезен, но не е панацея. Много български компании все още не го разбират и го използват неефективно. "Вместо да се хвърлят с главата надолу в последните тенденции, бизнесите трябва да инвестират в изграждане на солидна основа и да се фокусират върху това, което наистина работи за тях", посочва Стоянов.

От своя страна Пламен Миков казва, че България има много талантливи предприемачи и иновативни продукти, които могат да бъдат успешни навсякъде по света. Според него много бизнеси все още не осъзнават пълния потенциал на дигиталния маркетинг и не инвестират достатъчно в него. "Това е пропусната възможност, защото дигиталните инструменти могат да помогнат на българските компании да преодолеят езиковите и културни бариери и да достигнат до нови клиенти по целия свят. Важно е бизнесите да разберат, че дигиталният маркетинг не е просто разход, а инвестиция, която може да донесе значителна възвръщаемост", смята Миков.

Как виждате бъдещето на дигиталния маркетинг?

Пламен Миков определя бъдещето на дигиталния маркетинг като "вълнуващо и изпълнено с възможности". По думите му ще видим още по-голяма персонализация на съдържанието, интерактивни формати, които ангажират потребителите на по-дълбоко ниво, и все по-голяма интеграция между различните канали и технологии. Изкуственият интелект ще продължи да играе ключова роля, като ще ни помага да разбираме по-добре потребителското поведение и да създаваме още по-ефективни кампании. Според Миков ще станем свидетели на още по-вълнуващи иновации, които ще променят начина, по който комуникираме с аудиторията си. "Бизнесите, които успеят да се адаптират към тези промени и да използват пълния потенциал на дигиталните инструменти, ще бъдат тези, които ще процъфтяват в дигиталната ера", смята той.

Бъдещето на дигиталния маркетинг според Николай Стоянов ще бъде по-малко за технологии и повече за хора. Той не отрича, че изкуственият интелект и другите иновации ще продължат да се развиват, но истинският успех ще зависи от способността за създаване на автентични връзки с потребителите и за предоставяне на стойностно съдържание.

"Компаниите, които ще процъфтяват, са тези, които ще заложат на човешката креативност, емпатия и разбиране на нуждите на аудиторията си. Технологията е само инструмент - истинската магия се случва, когато я използваме, за да разказваме истории, които докосват сърцата и умовете на хората", казва Стоянов.

 

--------------

Пламен Миков, основател и изпълнителен директор на "Вайръл диджитъл" (Viral DigitALL), е експерт с над 15 г. опит в стратегическо планиране и растеж, разработване и внедряване на дигитални комуникационни стратегии.

Николай Стоянов, маркетинг директор в "Ефортел" (Effortel), има над десетилетие опит в дигиталния маркетинг.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:14 на 13.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация