site.btaБългария и Република Северна Македония започват интензивен диалог в областта на земеделието

IF 17:27:02 01-02-2022
LM1724IF.020
България - Северна Македония - земеделие - диалог

България и Република Северна Македония започват интензивен диалог в областта на земеделието


София, 1 февруари /Людмила Спасова, БТА/
Проведе се първото заседание на работната група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите икономика, търговия, иновации и земеделие, съобщиха от Министерството на земеделието.
От българска страна в заседанието в Скопие участва заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев, а от страна на Република Северна Македония - Траян Димковски, заместник-министър на земеделието, горите и водното стопанство.
Заместник-министър Добрев заяви, че настоящата среща ще даде нов импулс на двустранното партньорство и изрази надежда, че съществуващият открит и интензивен диалог между двете министерства ще бъде възобновен и ще затвърди доброто сътрудничество на оперативно ниво.
Той подчерта, че в изпълнение на Меморандума, който бе подписан на 25 януари по време на Междуправителственото заседание в София, се предвижда обмен на опит и добри практики, научна и техническа информация и организиране на семинари и работни групи в конкретни сектори в областта на земеделието.
Траян Димковски също изтъкна, че двете ресорни министерства ще развият сътрудничеството в областта на земеделието в рамките на подписания Меморандум и ще се обменя опит в областта на прилагане на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ, горско и ловно стопанство, биологично земеделие и биотехнологии, и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони.
Двете министерства планират да организират бизнес и B2B срещи с представители на земеделския сектор.
По време на заседанието бяха направени презентации на програмите за развитие на селските райони на Република България и на Република Северна Македония.
/ЛМ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 11:03 на 23.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация