site.btaПотенциалът на изкуствения интелект и дигиталната революция са от особена важност за трансформиране на световните хранително-вкусови системи
Изкуственият интелект и продължаващата дигитална революция неизбежно ще трансформират света и неговите хранително-вкусови системи. Това прави още по-неотложно трансформациите, които предизвикват, да са от полза за всички и да допринасят за решаването на глобалните предизвикателства, каза генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) Ку Донгю по време на срещата на бизнес федерациите на страните от Г-7, позната като Б-7 (B7), която се проведе днес в Рим.
По думите му изкуственият интелект не е просто технологична промяна, но води до фундаментална икономическа и социална трансформация на най-широко ниво. Ку отбеляза, че ФАО признава силата на изкуствения интелект да носи потенциални ползи за широк кръг от хора и да допринася за подобряване на ефективността и устойчивостта.
"Дигиталното земеделие може да революционизира начина, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна", заяви генералният директор на ФАО, подчертавайки, че потенциалните ползи за фермерите и заинтересованите страни в хранително-вкусовите системи включват подобрени данни за цените, минимизиране на загубите и разхищаването на храна, повишаване на безопасността на храните и стимулиране на приемането на по-добри семена, торове и устойчиви практики.
Събитието се състоя в римската централа на основната бизнес асоциация на Италия "Конфиндустрия" (Confindustria). Б-7 включва основните бизнес и индустриални федерации на членките на Г-7 и Европейския съюз (ЕС). Веднъж годишно Б-7 представя своите препоръки по избрани приоритетни теми на председателството на Г-7, което тази година се поема от Италия. На събитието присъстваха и вицепремиерът на Италия Антонио Таяни и редица главни изпълнителни директори на международни частни компании.
Генералният директор на ФАО говори на сесия, фокусирана върху очертаването на нови курсове за трансгранично глобално сътрудничество, към която се присъедини Матиас Корман, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
За да разшири положителното въздействие на такива благоприятни иновации, ФАО работи в тясно сътрудничество с всички партньори, включително правителства, академични среди, частния сектор, гражданското общество и международни организации, като се застъпва за стабилен подход с целенасочени, последователни и всеобхватни стратегии и действия, изпълнявани в синергия и в съответствие с етичните принципи.
Данни, енергия, климат
Генералният директор подчерта централната роля, която данните играят при изкуствения интелект и дигиталните технологии, като отбеляза, че са необходими качествени данни за обучение на иновативни инструменти и за ускоряване на действия като трансформация на системи за хранително-вкусовата промишленост. ФАО разполага със страхотна база данни във ФАОСТАТ (FAOSTAT), данните са централни за Стратегическата рамка на ФАО 2022-2031 и затова организацията разполага с лаборатория за иновации, за да експериментира с нови източници и методи. Един извод от тези инициативи е, че екосистемите от данни изискват значителни инвестиции и ефективно сътрудничество. ФАО е готова да се ангажира и да си партнира с групата Б-7 и частния сектор в тази област, каза Ку.
Друга абсолютно критична област за сътрудничество и хармонизиране на подходите е енергетиката. Декарбонизацията до 2050 г. е "просто невъзможна", без да се обърне внимание на потреблението на енергия в хранително-вкусовите системи, смята генералният директор на ФАО.
Той също така призова участниците в частния сектор да увеличат амбицията си за действия в областта на климата и да покажат повече отчетност към своите вериги за доставки и общностите в страните, от които доставят, купуват и продават своите продукти.
/ИЦ/
news.modal.header
news.modal.text